Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Persberichten

Tabaksingrediënten maken roken nog schadelijker 31 maart 2003

Aldehyden, stoffen die vrijkomen tijdens het verbranden van tabak, zijn veel schadelijker voor de gezondheid dan tot nu toe werd aangenomen. Bovendien komen bij het roken meer van deze stoffen vrij door toedoen van ingrediënten die aan tabak worden toegevoegd. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM waarbij voor het eerst alle beschikbare wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp bij elkaar is gebracht.

Dat tabaksrook duizenden stoffen bevat die veelal schadelijk zijn voor de gezondheid is bekend. Het literatuuronderzoek van het RIVM levert echter nieuwe inzichten op over de schade die aldehyden toebrengen aan de luchtwegen. Aldehyden komen in grote hoeveelheden voor in tabaksrook en zijn mede afkomstig van aan tabak toegevoegde stoffen zoals honing en zoethout preparaten.

Het onderzoek levert verder een nieuwe onderzoeksmethode op waarmee de effecten van aldehyden op de luchtwegen veel nauwkeuriger kunnen worden bepaald. Het RIVM is op dit moment bezig met nader onderzoek naar tabak met deze nieuwe methode.

De schade die aldehyden veroorzaken uit zich in een verhoogde weerstand van de luchtwegen waardoor de ademhaling bemoeilijkt wordt en in een ernstige beschadiging van de luchtwegen. In proefdieren en daarmee waarschijnlijk ook in rokers, veroorzaken acetaldehyde en formaldehyde kanker in de bovenste luchtwegen. Opmerkelijk is dat er in de literatuur veelal wordt uitgegaan van lange blootstellingen aan relatief lage concentraties. Rokers worden echter blootgesteld aan hoge piekconcentraties. Daarmee wordt de in de literatuur beschreven schade naar verwachting sterk onderschat. In het experimenteel onderzoek dat het RIVM momenteel uitvoert, wordt wel uitgegaan van deze hoge piek-blootstelling.

Uit het onderzoek blijkt voorts dat nauwkeuriger in kaart gebracht zou moeten worden welke bijdrage aan tabak toegevoegde suikers en andere ingrediënten leveren aan de hoeveelheden aldehyden in de rook. Ingrediënten waarvan wordt aangetoond dat ze de concentratie aldehyden in rook verhogen, vergroten de gezondheidsschade.

EINDE BERICHT

---

Dit onderzoek maakt deel uit van breder onderzoek binnen het RIVM dat in kaart brengt welke bijdrage toevoegingen leveren aan het gezondheidschadende en verslavende effect van tabaksproducten. Het meerjarig onderzoeksproject is gestart op 1 januari 2001.

Nederland levert hiermee zijn bijdrage aan het continue proces van productbeoordeling en evaluatie dat door de Europese Unie is geïnitieerd door richtlijn 2001/37/EG. Deze richtlijn is geïmplementeerd in de Nederlandse tabakswet.
De Wereldgezondheidsorganisatie ondersteunt het streven naar zinvolle productregulering.
Uitgangspunt is het streven om de verslavende en gezondheidsschadende werking van tabaksproducten zoveel als mogelijk te beperken. Een belangrijke manier om dit te realiseren is het reguleren van in tabaksproducten verwerkte ingrediënten (additieven).

Het onderzoek binnen het RIVM, in opdracht van het ministerie van VWS de directie Preventie en Openbare Gezondheidszorg (POG) en de Voedsel en Waren Autoriteit - Keuringsdienst van Waren (VWA-KvW), levert een bijdrage aan het Europese en mondiale streven om het roken te ontmoedigen en te komen tot een zinvolle productregulering.

Postbus 1, 3720 BA Bilthoven, T:030-2749111, F:030-2742971