Waterschapsverkiezingen: Veluwe


Kandidaten bestuursverkiezingen Waterschap Veluwe 31-3-2003

Maandagochtend 31 maart maakte het stembureau van Waterschap Veluwe bekend dat 63 personen zich kandidaat hebben gesteld voor de komende bestuursverkiezingen. De 63 kandidaten strijden samen om 30 beschikbare zetels. In de periode van 28 mei tot 12 juni vinden de schriftelijke verkiezingen voor het waterschapsbestuur plaats. Alle stemgerechtigde inwoners ontvangen stembiljet, informatie over de kandidaten en retourenvelop per post. Ze kunnen ook per post hun stem uitbrengen. Een groot verschil met bijvoorbeeld de Tweede Kamerverkiezingen is dat waterschappen het zogenaamde personenstelsel kennen. De kiezers stemmen direct op personen en hun ideeën over waterbeheer, en niet op partijen.

Spannend

Waterschap Veluwe is voor de verkiezingen verdeeld in vijf kieskringen. Voor iedere kieskring is een vast aantal zetels beschikbaar voor de categorieën ingezetenen (alle inwoners), gebouwd ( woningbezitters) en ongebouwd (eigenaren landbouw- en natuurterreinen). In een aantal kieskringen wordt het een spannende competitie. Zo zijn er in kieskring I (centrum Apeldoorn) 7 kandidaten voor 3 zetels ingezetenen en in kieskring II (Voorst, Twello, Brummen) 7 kandidaten voor 1 zetel gebouwd. Voor de categorie ongebouwd hoeft in slechts één kieskring gestemd te worden; in vier kieskringen bleek het aantal kandidaten gelijk te zijn aan het aantal zetels.

Waterschap Veluwe organiseert in mei een aantal activiteiten waar belangstellende kiezers kennis kunnen maken met de kandidaten en hun ideeën over waterbeheer. Ook zullen de kandidaten zich binnenkort presenteren op deze website.