Gemeente Amsterdam

Dierenwelzijn op de agenda van stadsdeel Centrum 31 maart 2003 - Johanneke Helmers

Een stuurgroep van het stadsdeel Amsterdam-Centrum gaat zich buigen over het welzijn van de dieren in de binnenstad. Aan de stuurgroep nemen verschillende partijendeel, zoals de hondenbrigade, buurtregisseurs, dierenbescherming, dierenambulance en het meldpunt extreme overlast. De groep krijgt een sturende, adviserende, voorlichtende en controlerende functie. Anne Lize van der Stoel, de stadsdeelvoorzitter, presenteerde vandaag de 'Nota Dierenwelzijnsbeleid stadsdeel Amsterdam-Centrum'.

vogelhuisje
"Nieuw in deze nota is dat we het meldpunt extreme overlast willen inzetten bij het bestrijden van dierenleed. Er is namelijk vaak een link tussen dierenmishandeling en verder huiselijk geweld. Daar moeten we nu meer op letten", aldus Van der Stoel.

Om welke dieren gaat het?

Dieren zijn belangrijk voor mensen. En de manier waarop wij met dieren omgaan zegt iets over onze beschaving. Dat wil het dagelijks bestuur met deze nota duidelijk maken. Het gaat hierbij om alle dieren in het stadsdeel. "Maar dieren houden zich niet aan de stadsdeelgrenzen. We willen dan ook de andere stadsdelen en de centrale stad benaderen om tot een stadsbrede aanpak te komen."

Een greep uit de voorstellen in de nota:

Bont

De meeste mensen zijn tegen het dragen van bont. Ze zullen dan ook nooit bewust bont kopen. "Maar nu blijken er in de winkels bijvoorbeeld haarspeldjes te liggen waarin echt bont is verwerkt. De koper denkt waarschijnlijk dat het toch niet echt is, maar dat is het controleren wel waard", aldus Van der Stoel.

Honden

Op het moment staan er 23.000 hondenbezitters geregistreerd in heel Amsterdam. Zij hebben ruimte nodig. Deze moet in de vorm van uitrenplekken vorm krijgen en niet op inderspeelplaatsen. Mishandelde of in de steek gelaten honden worden door de hondenbrigade opgehaald en naar de dierenbescherming gebracht.

Circus

Het stadsdeel wil zo min mogelijk circussen in de binnenstad toelaten met levende dieren. Circussen zijn vaak berucht om de slechte behandeling van hun dieren. "We zullen niet uitnodigend staan tegenover dergelijke circussen", legt Van der Stoel uit. Maar voorlopig zijn in Carré nog wel levende dieren te zien. De stuurgroep zal echter een oogje in het zeil houden.

Een nest reigers

Vissen

Er worden geen visplekjes aangelegd in de binnenstad. Het stadsdeel wil zelfs kinderen ontmoedigen om te gaan vissen. "Het wordt vaak zeer ondeskundig gedaan, waardoor veel dierenleed wordt veroorzaakt."

Duiven

De helft van de Amsterdammers houdt van duiven, maar de andere helft haat de patatkip. "Ze horen in de stad", vindt Van der Stoel. "Maar vele dieren dragen ziektes en de populatie is wel erg groot. Er ligt nu een voorstel ij de Centrale Stad om duiventillen in de stad te plaatsen waarin nieuw gelegde eieren zullen worden vervangen door nepeieren. Zo hopen we de populatie te verkleinen."

In Duitsland deelt de overheid boetes uit aan mensen die duiven voeren. In Amsterdam is het zo ver nog niet. Maar het voeren van duiven wordt zeker niet aangemoedigd.

Mussen

Het gaat niet goed met de mus in Amsterdam. Door de volheid van de stad krijgen ze te weinig eten en is te weinig plek voor hun nestjes. "Daktuinen zijn ideale plekken voor mussen. Maar het beschermd stadsgezicht verbiedt deze vaak. Nu willen we gaan kijken of we niet iets kunnen regelen. Misschien helpt het om de tuinen iets verder van de rand aan te leggen zodat je ze niet ziet."
Maar ook nestkastjes kunnen hier en daar uitkomst bieden.

De nota zal op 6 mei in de raadscommissie worden behandeld.

© Gemeente Amsterdam