MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

25-03-2003
Principeakkoord in 5e ronde CAO-onderhandelingen Metaal en Techniek De werkgevers in de Metaal en Technische Bedrijfstakken zijn verheugd 25 maart 2003 om 23.40 uur, een principeakkoord te hebben bereikt over de nieuwe CAO. De nieuwe CAO heeft een looptijd van 25 maanden. De lonen gaan per 1 september 2003 omhoog met een eenmalige uitkering van 1,75% op het salaris waarbij een vloer geldt van 375 Euro voor werknemers van 22 jaar en ouder. Per 1 februari 2004 volgt een structurele loonsverhoging van 2,5% en per 1 februari 2005 nog een loonsverhoging van 2,2%. Het principeakkoord tussen de vakbonden en werkgeversorganisatie FWM is bereikt na vijf onderhandelingsrondes. De CAO voor de Metaal en Techniek geldt voor 380.000 werknemers en 35.000 bedrijven en is daarmee de grootste CAO in de marktsector.

In het kader van arbo en reïntegratie zijn in het principeakkoord afspraken gemaakt over de criteria die van toepassing zijn wanneer de werkgever besluit een medewerker bij een ander bedrijf te laten reïntegreren. Deze criteria hebben betrekking op de voorwaarden waaraan reïntegratiebedrijven moeten voldoen, zoals de duur van de externe plaatsing, aanvulling op een lager salaris en afhandeling van klachten en een te hanteren privacy-code. Op basis van deze criteria wordt een aantal mantelovereenkomsten met reïntegratiebedrijven afgesloten waaraan bedrijven vrijwillig kunnen deelnemen. Wat betreft arbeidsongeschiktheid hebben partijen afgesproken om de aanvulling van het loon tijdens ziekte op een aantal onderdelen aan te passen. Daarnaast is de werkgever niet gehouden loon aan te vullen als de medewerker niet meewerkt aan herstel of reïntegratie. Werkgevers en vakbonden hebben afgesproken om nader met elkaar in overleg te treden over de gevolgen van nieuwe WAO-wetgeving voor de CAO.

Sociale partners hechten grote waarde aan het aantrekkelijk houden van de bedrijfstak voor jongeren. Om de instroom van deze groep te bevorderen worden in de CAO de VMBO-schalen met ingang van 1 januari 2004 met 3 % extra verhoogd.

Wat betreft kinderopvang is besloten om de huidige regeling 0-4 jaar en 4-12 jaar voort te zetten per 1 april 2003. In het kader van deze regeling zal een verplichte kostendeling worden ingevoerd waarbij werkgevers van beide ouders/partners de helft van de kosten vergoeden. De maximumbijdrage per jaar zal worden verhoogd van 10.891,- tot 11.570,-. Deze afspraak geldt tot 1 januari 2005.

In de FWM werken 10 ondernemingsorganisaties in de Metaal- en Technische Bedrijfstakken samen: METAALUNIE, UNETO-VNI (installatiebranche en de technische detailhandel), BOVAG, FOCWA (autoschadeherstellers), VIB (thermische isolatiebedrijven), NVKL (koeltechniek), NGO (galvano ondernemers), Federatie Goud- en Zilver, NVOG (graveerbedrijven) en NVVM (modelmakerijen). Feitelijk betreft het niet één CAO die voor deze verenigingen en hun bedrijven is afgesloten, maar zeven CAO\'s zodat per bedrijfstak in een aanhangsel maatwerk mogelijk is.

Informatie: H. van Lunen