Regering.nl

31 mrt 2003
Nederlands-frans plan voor europese conventie

Nederland en Frankrijk hebben gezamenlijk voorstellen gepresenteerd voor versterking van de Europese Commissie. De plannen zijn ingediend bij de Europese Conventie, die zich buigt over de toekomst van de Europese Unie.

De Nederlandse en Franse vertegenwoordiger in de Conventie, De Vries en De Villepin, hebben de voorstellen vrijdag gepresenteerd.

Nederland en Frankrijk willen de samenbindende en initiërende rol van de Europese Commissie versterken. Het plan bevat concrete voorstellen voor het Verdrag van de Conventie:

* De Commissie krijgt meer initiatiefrecht, vooral voor het opstellen van de langetermijnstrategie van de Europese Unie en bij projecten waarbij een kleine groep lidstaten verder wil samenwerken ('versterkte samenwerking').

* De Commissie krijgt een grotere rol bij het sociaal-economisch beleid van de Unie. Zo moet de Commissie scherper toezien op de economische prestaties van de lidstaten, door ze bijvoorbeeld onderling systematisch te vergelijken.

* De voorzitter van de Europese Commissie moet worden gekozen door het Europees Parlement en het Parlement kan de Commissie ook naar huis sturen. Daarnaast moet ook het Parlement kunnen worden ontbonden.

* De Commissie moet het recht krijgen om lidstaten die Europese wetten en regels niet naleven voor het Europese hof te dagen.
* Er komt één 'Europese minister voor Buitenlandse Zaken'. Hiervoor moeten de huidige functies van de commissaris voor Buitenlandse Betrekkingen en de Hoge Commissaris voor het Buitenlands Beleid worden samengevoegd. De nieuwe minister wordt gekozen door de Europese regeringsleiders.

Conventie
In de Europese Conventie overleggen vertegenwoordigers van Europese regeringen en parlementen over de toekomstige inrichting van de Europese Unie. Nederland wordt vertegenwoordigd door oud-staatssecretaris Gijs de Vries.

Zie ook:
25 nov 2002
De Vries: 'Geen permanente voorzitter EU'

Trefwoorden
Europese Commissie
Europese Conventie