Gemeente Amsterdam

Actieprogramma geeft flinke impuls aan Amsterdamse economie 28 maart 2003 - Marleen Nieuwenhuis

Amsterdam trekt dit jaar 7,7 miljoen euro uit om de economie te versterken. Tot 2007 wordt er per jaar 6 tot 8 miljoen euro in de lokale economie geïnvesteerd. Belangrijkste speerpunten van het beleid zijn de versterking van het MKB, het vinden van bedrijfslocaties, het oplossen van knelpunten op de arbeidsmarkt, ondersteuning van startende ondernemers, veiligheid en bereikbaarheid.

Dit staat in het nieuwe economische beleidsprogramma HERMEZ (het economisch resultaat moet er zijn) van de wethouder Economische Zaken, Geert Dales. Het college van B&W is akkoord met het programma.

Hoewel de Amsterdamse economie zich de laatste jaren, ondanks het kerende tij, nog goed heeft ontwikkeld is de urgentie voor een flinke nieuwe impuls groot. Het economisch welvaren van Amsterdam wordt op een aantal fronten bedreigd. De werkloosheid loopt op, het aantal aangetrokken bedrijven neemt af en de internationale concurrentie is stevig toegenomen. Dales: "Dit onderstreept de noodzaak van een continue aandacht voor de economische structuur van Amsterdam. De komende jaren moet de Amsterdamse economie meer weerbaar worden gemaakt tegen conjuncturele schommelingen. Dit kan alleen met een gerichte aanpak."

Dit betekent dat de gemeente en het bedrijfsleven de kansen moeten benutten die deze economische structuur biedt, en tegelijkertijd de bedreigingen het hoofd moeten bieden.

HERMEZ

Het actieprogramma richt zich met name op de volgende speerpunten:

Het MKB - een stimulans voor de motor van de economie

Het midden- en kleinbedrijf is goed voor bijna de helft van de werkgelegenheid in Amsterdam. Naast het belang voor de werkgelegenheid, is het MKB ook belangrijk voor de verzorging van de Amsterdamse bevolking en voor de sociale samenhang in de buurten. Actiepunten om het MKB te versterken zijn onder andere: het ontwikkelen van een virtueel ondernemersloket waar ondernemers alle beschikbare informatie op 1 plek kunnen krijgen, de aanpak van de criminaliteit in winkels en winkelcentra en het verbeteren van de bereikbaarheid door een uitbreiding van het aantal blauwe zones.

Arbeidsmarkt - bestrijding knelpunten

In bepaalde segmenten van de arbeidsmarkt, vooral wat betreft functies die een hogere technische opleiding vragen, treden aanmerkelijke tekorten op. Dit remt de economische groei van stad en regio en kan een negatieve vestigingsfactor worden voor buitenlandse bedrijven. Hiervoor wordt onder andere een werkgeversloket opgericht om de voorlichting aan ondernemers en de dienstverlening rond alle kwesties die samenhangen met werk en sociale voorzieningen te verbeteren.

Veiligheid - beheersing criminaliteit in winkelcentra en op bedrijventerreinen

Ondernemers en bedrijven worden geconfronteerd met een onaanvaardbaar hoog niveau van criminaliteit. Om deze problemen beter aan te pakken is deze week het Platform Criminaliteitsbeheersing van start gegaan: een unieke publiek-private samenwerking tussen gemeente, politie, bedrijfsleven en justitie.

Bedrijfslocaties - ruimte scheppen voor kleine en grote bedrijven

Voor de stedelijke economie is het van groot belang dat er voldoende goede bedrijventerreinen beschikbaar zijn. Er moeten nieuwe terreinen worden aangelegd, bijvoorbeeld bij de Lutkemeerpolder en de Noorder IJplas. Bestaande terreinen moeten intensiever en beter worden benut.

Startersbeleid - ruimte voor beginnende ondernemers

De gemeente wil nieuwe (en bestaande) ondernemers zoveel mogelijk ondersteunen. Daarbij is het tekort aan kleinschalige bedrijfsruimte een belangrijk aandachtspunt. Amsterdam stelt zich tot doel om minimaal 20.000 m² kleinschalige bedrijfsruimte per jaar te realiseren.

Bereikbaarheid bereikbaarheid stad (winkelgebieden) en bedrijfsterreinen

Problemen rond de bereikbaarheid van winkels en bedrijven frustreren veel ondernemers. Daarom wordt onder andere het aantal blauwe zones uitgebreid en wordt het (parkeer)vergunningenbeleid herzien.

HERMEZ wordt voor commentaar aan een aantal externe organisaties zoals de Kamer van Koophandel, MKB-Amsterdam en het ministerie van Economische Zaken toegezonden. De leden van de Raadscommissie Economische Zaken zullen zich op 3 april over de plannen buigen. Pas na deze ronde zal het plan definitief in het college worden vastgesteld. Daarna volgt op 15 mei een tweede bespreking in de raadscommissie en zal HERMEZ op 28 mei uiteindelijk in de gemeenteraad worden besproken.

© Gemeente Amsterdam