Gemeente Eijsden

Campagne van politie en Verkeersveiligheid Heuvelland Door rood = dood

Uit allerlei statistieken blijkt dat door rood licht rijden of lopen een van de hoofdoorzaken is van ernstige ongevallen.

Een maand extra aandacht
Om aan de vele levensgevaarlijke situaties een einde te maken start binnenkort de campagne door rood = dood. In samenwerking met de politie besteedt het Verkeersveiligheidsprojekt Heuvelland in de periode van 31 maart tot 30 april 2003 extra aandacht aan het gevaarlijke gedrag van jeugdige weggebruikers.

Door rood rijden
Het zijn namelijk vaak jongeren die door een verkeerslicht rijden dat nog op rood staat. Hun onbezonnen gedrag is dan ook vaak de oorzaak van ongevallen. Niet alleen bij verkeerslichten doen zich deze ongevallen voor, maar ook bij spoorwegovergangen.

Door rood lopen
Hetzelfde gedrag zien we vaak bij voetgangers-oversteekplaatsen. Het is een ware volkssport geworden om het rode licht te negeren. Jong en oud doen hieraan mee. Volwassenen geven daarbij een slecht voorbeeld aan jongere weg-gebruikers.

Strafbaar gedrag
Naast de gevaarlijke situaties die zich voordoen, is het negeren van rode verkeerslichten natuurlijk ook gewoon een strafbaar feit. Dit betekent dat de politie verbaliserend kan optreden. In de periode van de campagne zal dit op grote schaal gebeuren.

Een proces-verbaal is zonde van het geld: 86,00 voor automobilisten, 34,00 voor bromfietsers, 23,00 voor fietsers en 17,00 voor voetgangers. Nogmaals, zonde van het geld. En wat belangrijker is, u brengt uw eigen leven en dat van anderen in gevaar.

Inhoud campagne
De campagne van het Verkeersveiligheidsprojekt Heuvelland bestaat uit de volgende onderdelen:

- dagelijkse controle en verbalisering door de politie;
- affiches en folders die beschikbaar worden gesteld aan scholen;
- informatie aan de media (waaronder uw Gemeente Info).
Meer informatie
Voor meer informatie over de campagne kunt u contact opnemen met projectleider Evert Brouwer van Verkeersveiligheidsprojekt. Hij is bereikbaar via telefoonnummer (043) 363 42 84.