Gemeente Delfzijl

Persbericht

31-03-2003
Kunstproject Dorpsmarkeringen van start

INFORMATIE

In het kader van het Kunstproject Dorpsmarkeringen worden aanstaande maandag de eerste masten geplaatst in Woldendorp. Aan het einde van de maand moeten op 32 plaatsen de attentieverhogende masten met de daarbij behorende, op het wegdek aangebrachte reflectoren zijn neergezet.

Het project is door de Vereniging Kleine Dorpen Groningen (VKDG) in opdracht van de Gemeente Delfzijl voorbereid. Doel is de verkeersveiligheid in de dorpen te vergroten door weggebruikers te attenderen op het feit dat ze een bebouwde kom inrijden. De attentie- verhogende masten in de vorm van een boog met daarop een meeuw, zijn ontworpen door mevrouw Loes Heebink uit Nijeveen. Het kunstwerk symboliseert op artistieke wijze de verbondenheid tussen de zee en het land en de relatie tussen de oude toegangspoort tot een dorp of stad in vroeger tijden. De masten zullen bij dorpen met een overwegend agrarisch karakter groen van kleur zijn en bij de aan de kust gelegen dorpen in blauw worden uitgevoerd. De kunstwerken zijn verkeerstechnisch en landschappelijk goed inpasbaar in bestaande verkeerskundige situaties.

Het project vindt plaats bij de belangrijkste doorgaande wegen ter plaatse van de grens van de bebouwde kom van alle kernen van Delfzijl. Voorlopig zullen 32 "Stad- en Dorpsmarkeringen" fase gewijs worden geplaatst na realisering van de fysieke maatregelen met betrekking tot de ingangsconstructies van de 30 km zones in de dorpen en Delfzijl.