Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

Workshop Burgers & Consumenten
31 maart 2003
13.30 uur - 18.00 uur
Locatie: Museum voor Communicatie, Zeestraat 80-82, Den Haag

Of het nu gaat om dierenwelzijn, milieu of natuur: als burger willen we het beste, maar als consument weigeren we daarvoor te betalen. Althans, dat is wat velen beweren. Maar hoe zit het nu met die verschillende hoedanigheden? Is het wel terecht dat de consument van opportunisme wordt beticht? Draagt het onderscheid burger versus consument bij aan oplossingen voor de spanningen tussen politieke wensen en de praktijk, of is het contraproductief? Hoe komen we verder?

De workshop Burgers & Consumenten gaat over de spanningen tussen politieke wensen en de praktijk op het gebied van de landbouw, in het bijzonder over de paradox tussen burger en consument. Het gaat daarbij om de vraag wie de hoeveelheid natuur of de maat voor dierenwelzijn moet bepalen: zijn daarvoor de opvattingen van de burgers leidend of is dat het gedrag van de consument?

De workshop gaat in op wat aan de markt kan en moet worden overgelaten en wat des overheids is. Doel is kritisch reflecteren op de paradox tussen burger en consument en ideeën uitwisselen over oplossingen.

De workshop begint met een prijsuitreiking: zestien wetenschappers is gevraagd in een essay hun ideeën uiteen te zetten over de burger-consumentenparadox en mogelijke betekenis voor het beleid. Een jury, bestaand uit Paul Schnabel (directeur SCP), Thieu Meulenberg (emeritus hoogleraar marktkunde Wageningen Universiteit) en André van der Zande(Directeur-Generaal LNV), zal de drie beste essayisten selecteren. De prijswinnaars zullen de middag inleiden met een korte toelichting op hun visies.

Vervolgens gaan beleidsmakers, ondernemers en wetenschappers met elkaar in discussie over vijf concrete praktijkvoorbeelden. Elke casus heeft een probleemeigenaar:

Dierenwelzijn - Saskia van den Brink (ministerie van LNV);

Milieuvriendelijk investeren - Marten Koen (ministerie van VROM);

Biologische landbouw - Ria Beckers (Platform Biologica);

Landschapsinrichting - Dick Melman (Stichting In Natura);

Gezond eten - Hans van Trijp (hoogleraar Wageningen Universiteit).In het slotdebat zullen de vijf 'probleemeigenaren' discussiëren over hun bevindingen.

Organisatie: LEI-Wageningen UR en Rathenau Instituut Meer informatie:
Liesbeth van Dijk of Hans Dagevos, LEI
tel. 070-3358246/58219