Dienstenbond CNV

Bloemenveiling Oost Nederland: meedenken over uw CAO! 31-03-2003

Op 1 februari jl. liep de CAO Bloemenveiling Oost Nederland af. Binnenkort start het overleg over een nieuwe CAO. U kunt meedenken en meepraten over uw arbeidsvoorwaarden.

Dat kan door te reageren op de concept-voorstellen. U kunt aan ons doorgeven of u het met de voorstellen eens bent. Het kan ook zijn dat u ideeën heeft over veranderingen in de CAO of punten die onduidelijk geformuleerd zijn. Ook daarvoor geldt: laat het ons weten, want het gaat om uw CAO. U kunt uw wensen kenbaar maken via deze pagina (ingelogd!) of via het reactieformulier dat u per post heeft ontvangen.

Bij de Bloemenveiling is CNV Dienstenbond de enige bond die actief bij de CAO betrokken is. Uw bestuurder Aletta Bulsink overlegt met enkele collegas van u voor en tijdens het CAO-overleg. Wij kunnen daarbij versterking gebruiken. Dus wilt u actief betrokken zijn bij uw eigen CAO en daar daadwerkelijk invloed op hebben, meldt u zich dan aan als kaderlid bij CNV Dienstenbond. Gea Hartenhof, Corry Bosman en Bart Jansen kunnen u meer vertellen.

Op vrijdag 4 en 11 april zal er worden onderhandeld over de CAO. Leden van CNV Dienstenbond worden zo snel mogelijk nadien geïnformeerd.

Voorstellenbrief CAO Bloemenveiling Oost Nederland Bemmel 2003

In overleg met de kaderleden en gebaseerd op het arbeidsvoorwaardenbeleid van CNV Dienstenbond voor het CAO-jaar 2003 doen wij u hierbij de volgende voorstellen toekomen voor de nieuwe CAO.
1. Looptijd
Gelet op de onzekere economische situatie willen wij voorstellen om een CAO met een looptijd van 1 jaar af te spreken.

2. Wij stellen voor dat het prijscompensatie-artikel uit de CAO wordt uitgevoerd, waarbij de loonsverhoging in ieder geval 2,5% per 1 februari 2003 dient te zijn

3. Tijdens vorige overleggen hebben wij afgesproken dat er een verlofspaarregeling zou komen. Wij hebben de indruk dat deze regeling nog niet uitgevoerd wordt. In ieder geval past het niet om werknemers mee te delen dat zij hun overgebleven vakantiedagen dienen op te nemen voor 1 januari, omdat zij ze anders kwijt zijn. Dit past niet in de gewijzigde vakantiewetgeving, maar is ook niet nodig als er een verlofspaarregeling is. Als er nog geen regeling is, willen wij nu concrete afspraken over invoering met u maken.

4. Premiespaarregeling
Door de gewijzigde fiscale mogelijkheden is deze regeling in veel gevallen afgeschaft. Werknemers dienen voor het verlies op enigerlei wijze gecompenseerd te worden. In het geval van de veiling geldt dat werknemers die voor 1 januari 1996 in dienst waren, een bedrag ter hoogte van fl 300,00 kregen als compensatie voor een slechtere pensioenregeling. Alle werknemers kregen verder fl 250,00. Voor de werknemers die voor 1-1-1996 in dienst waren dient een compensatie/garantie te worden gegeven van fl 550,00 netto; voor de anderen geldt dat wij een compensatie willen afspreken van fl 250,00 netto.

5. Wet verbetering poortwachter
Wij willen met u het eerste jaar van de wet verbetering poortwachter evalueren. Daarnaast willen wij een aantal afspraken maken conform het gestelde in hoofdstuk X van de CAO onder b (definitie geslaagde reïntegratie intern en extern, loongaranties, rechten en plichten werkgever en werknemer). In dat kader stellen wij voor dat vakbondsleden bij langdurige ziekte gedurende een langere periode een aanvulling krijgen dan niet-vakbondsleden.

6. Persoonlijk opleidingsplan
Wij willen graag door u geinformeerd worden over de stand van zaken met betrekking tot het persoonlijke opleidingsplan. Wordt hieraan uitvoering gegeven en hoe gebeurt dat? Ook willen we met u van gedachten wisselen over de vraag hoe het volgen van opleidingen zo laagdrempelig mogelijk kan zijn en hoe opleidingen daadwerkelijk gestalte kunnen krijgen.

7. Vakbondsfaciliteiten
Wij willen met u afspreken dat de werkgeversbijdrage wordt verhoogd met de overeengekomen loonsverhoging.

8. Internationale solidariteit
Wij stellen voor afspraken te maken waardoor internationale solidariteit tot uitdrukking komt.

Wij zijn benieuwd naar uw voorstellen en hopen op een voorspoedig CAO-overleg. Wij behouden ons uiteraard het recht voor om tijdens het overleg met aanvullende voorstellen te komen.

Met vriendelijke groet,
CNV Dienstenbond

mw. A. Bulsink,
bestuurder.

Vragen
Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met bestuurder Aletta Bulsink, tel: (055)5772640.