SBO

Dit is een persbericht van het SBO
STRIKT EMBARGO tot 15.45 uur op 31 maart 2003
Persconferentie van het SBO
31 maart 2003, Den Haag

Vrouwen en allochtonen schaars vertegenwoordigd in schoolbesturen

Vrouwen en allochtonen zijn behoorlijk ondervertegenwoordigd in de schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs. Dat blijkt uit een onderzoek van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) naar de samenstelling van schoolbesturen po/ vo. Van de ruim 15.000 bestuursleden zijn er ongeveer 3500 vrouw en 250 allochtoon. De Haagse onderwijswethouder Pierre Heijnen reageert vandaag op deze uitkomsten tijdens een persconferentie. Aansluitend gaan de onderwijswoordvoerders van CDA, PvdA, VVD en SP met elkaar in discussie over de resultaten van het onderzoek.

Doel van het SBO-onderzoek was om te achterhalen of schoolbesturen een afspiegeling vormen van de samenleving en schoolpopulatie. In het onderzoek is gekeken naar de samenstelling op het gebied van sekse, etniciteit en leeftijd. Vooral allochtonen blijken met het aandeel van 2% ondervertegenwoordigd te zijn. Uit onderzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in het vorig schooljaar bleek al dat ook onder het onderwijsgevend personeel het aandeel van allochtonen laag is. Zo is in het primair onderwijs 4% procent van het onderwijsgevend personeel van allochtone afkomst; in het voortgezet onderwijs is dat 2% procent. Omdat schoolbesturen verantwoordelijk zijn voor het personeelsbeleid, kan juist het aantrekken van meer allochtone bestuursleden het werven en in dienst nemen van allochtone leerkrachten stimuleren. Gezien onze kleurrijke bevolking kunnen allochtone leerkrachten een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs. Bovendien vormen zij een belangrijk potentieel aan toekomstig onderwijspersoneel.
Verder blijkt uit het onderzoek dat de meeste schoolbesturen geen actief wervingsbeleid voeren onder allochtonen of vrouwen. Zij maken vooral gebruik van het 'old boys'-netwerk.

Op 31 maart om 15.30 uur presenteert Simon Steen, SBO-bestuurslid en directeur Verenigde Bijzondere Scholen, de resultaten van het onderzoek. Daarna reageren Pierre Heijnen, verantwoordelijk onderwijswethouder te Den Haag, en onderwijsspecialisten van de Tweede Kamer op de uitkomsten. Marleen Barth leidt de persbijeenkomst, die plaatsvindt in Nieuwspoort te Den Haag.

Het SBO is het platform van werkgevers- en werknemersorganisaties in het onderwijs, ontwikkelt in die hoedanigheid
arbeidsmarktinstrumenten en zorgt voor de uitwisseling van ideeën, visies en ervaringen op en rond de onderwijsarbeidsmarkt. Om schoolbesturen en onderwijsteams te stimuleren tot een betere afspiegeling van de samenleving voert het SBO twee projecten uit: Eutonos en Full Color. Het SBO ontvangt daarvoor mede-financiering van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Op www.sboinfo.nl staat dit persbericht met een link naar het onderzoeksrapport De samenstelling van schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs.

Noot voor de redactie,