Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Geus installeert Commissie Het Werkend Perspectief

Demissionair minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vanmiddag de Commissie Het Werkend Perspectief geïnstalleerd. De nieuwe commissie heeft tot doel beleid en activiteiten te stimuleren die bijdragen aan terugdringing van het ziekteverzuim, vermindering van de WAO-instroom en vergroting van de uitstroom uit de WAO.

De Commissie Het Werkend Perspectief zet het werk voort van de Commissie Arbeidsgehandicapten en Werk en de Commissie Psychische Arbeidsongeschiktheid. De installatie vond plaats tijdens de slot- en overdrachtsconferentie van deze twee commissies, waarbij ook staatssecretaris Ross-van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aanwezig was. De commissie is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voorzitter van de nieuwe commissie is mr. A. A. Westerlaken, die hiervoor voorzitter was van de Commissie Arbeidsgehandicapten en Werk. Drs. J. de Boer, voorzitter van MKB-Nederland, treedt op als co-voorzitter. De commissie wordt ingesteld voor een periode van vier jaar.

Minister De Geus noemde het belangrijk dat mensen op de werkvloer anders leren om gaan met uitval door ziekte, psychische klachten of lichamelijke belemmeringen. 'Ik heb altijd gezegd dat je de problematiek van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid niet oplost door alleen de structuur van de WAO te veranderen. Er zal ook sprake moeten zijn van een cultuurverandering in de manier waarop werkgevers en werknemers met elkaar omgaan.'

De commissie wil haar doel bereiken door bij te dragen aan een positief en realistisch beeld bij werkgevers en werknemers over mensen met een arbeidshandicap. Zij gaat de kennis van werkgevers, werknemers en adviseurs op het gebied van preventie, behandeling, zorg en reïntegratie vergroten. De commissie vraagt aandacht voor specifieke doelgroepen zoals chronisch zieke jongeren en wil gedragsverandering bij werkgevers, werknemers en hun adviseurs ten aanzien van mensen met een arbeidshandicap stimuleren.

De commissie werkt via vier projectgroepen. De subcommissie Psychische Problematiek legt zich onder meer toe op de preventie van psychische arbeidsongeschiktheid. Een tweede werkgroep richt zich op de jonggehandicapten om ervoor te zorgen dat meer jonggehandicapten een baan krijgen. Een helpdesk/voorlichtingsportaal Eerste Hulp bij Werk zal zich vooral met voorlichting en communicatie bezighouden. De werkgroep (dis)Ability Management en Design for All bundelt bestaande en nieuw ontwikkelde kennis en geeft advies aan de commissie over de implementatie van een effectieve aanpak bij bedrijven en hun adviseurs.