FEDERATIE NRK

PERSBERICHT 31 maart 2003 (01)

Resultaten rubber- en kunststofindustrie onder grote druk

Net als in 2002 zijn de prijzen voor grondstoffen in het eerste kwartaal met tientallen procenten gestegen. De marktvraag wordt verlamd door de grote politieke en economische onzekerheid door de ontwikkelingen in Irak. Bedrijven blijken de hogere grondstofkosten slechts ten dele en met grote vertraging te kunnen doorberekenen aan hun afnemers. Dit zet voor het tweede jaar de bedrijfsresultaten onder grote druk.

De marges van de rubber- en kunststofproducten staan onder grote druk. Dat komt mede omdat de prijzen van grondstoffen sinds januari sterk zijn gestegen. Prijsstijgingen van 20 tot meer dan 40% zijn geen uitzondering. Deze prijsstijgingen knellen vooral omdat de grondstoffen circa 35 tot 70% van de kostprijs vormen. De NRK constateert een golfbeweging bij de grondstofprijzen. Na pieken in 2000 en voorjaar 2002 lijkt de markt naar een nieuwe piek te stijgen later dit jaar. Juist die grote prijsmutaties beïnvloeden de markt van rubber- en kunststofproducten enorm.

De rubber- en kunststofindustrie is in verband met de continuïteit gedwongen de prijzen van haar producten aan te passen. Gezien de economische verhoudingen zijn de bedrijven echter te vaak niet, ten dele, of slechts met grote vertraging in staat de hogere grondstofkosten door te berekenen aan hun afnemers. Het rendement van de bedrijven staat door de eerdere pieken reeds zwaar onder druk.

NRK spreekbuis rubber- en kunststofindustrie
De Federatie NRK behartigt de belangen van de rubber- en kunststof- industrie (omzet ca. 6 miljard Euro). De bedrijven leveren een grote variatie aan onderdelen en eindproducten voor toepassingen in de industrie en handel, bouwnijverheid, verpakkingsindustrie, en consumenten producten. Bij de Federatie NRK zijn 26 brancheverenigingen en ca. 630 bedrijven aangesloten. Onder het motto 'Beleef Polymeer!' geeft de NRK prioriteit aan de politiek (lobby), innovatie en kennisoverdracht, milieubevordering, de eigen Branche-CAO, imagoverbetering en het stimuleren van het gebruik van rubber- en kunststofproducten.

---

---
Noot voor de redactie,