Gemeente Utrecht

2003 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
26 Vragen van de heer drs. J. Vriezen
(ingekomen 31 maart 2003)

Met ontsteltenis hebben wij kennis genomen van de huis aan huis verspreide folder, in uw woorden een belevingskaart over "Het Leidsche Rijn Park: Uw Park". Aan de kaart kunnen geen rechten worden ontleend, geeft u aan.

Wethouder Lenting geeft in een reactie in het UN van zaterdag 29 maart 2003 aan dat er aan de Middelweerdweg bij 't Weer aan de parkzijde waarschijnlijk ook woningbouw en andere zaken zullen komen. Dit is op de verspreide kaart onder het motto "Het Leidsche Rijn Park: Uw Park" niet te zien. Kwestie van beleving misschien. Dat zullen de huidige bewoners vast iets anders beleven. Na deze krantenberichten toch maar voor de zekerheid zelf even gaan kijken in het Informatiecentrum Leidsche Rijn. Daar zal men toch wel de juiste kaart beschikbaar hebben. Op de balie ligt de kaart "Leidsche Rijn Utrecht 2002", te koop voor 1 euro. Daarop is het gebied aan de Middelweerdweg groen ingekleurd met de aanduiding groen/recreatie/sport. In ieder geval geen woningbouw. Voor de volledigheid ook nog even gevraagd of er nog een recentere kaart van het gebied beschikbaar was. Die bleek er inderdaad te zijn en die werd ook nog gratis verstrekt.

Allereerst is op deze kaart te zien dat er iets van bebouwing lijkt te gaan komen aan de noordzijde van de Middelweerdweg. Dit in tegenstelling tot de verspreide kaart: "Uw Park". Een kleine vergissing in uw nadeel zeker?

Op die kaart van "het Leidsche Rijn Park: Uw Park " zijn nog enkele interessante ontwikkelingen te zien.

Zo te zien is "Uw Park" een paar keer te heet gewassen en blijft er van het oorspronkelijke park maar een fractie over. Straks gaat iemand dat nog optimaliseren noemen. Groen wordt daarbij alsmaar ingeleverd voor bebouwing omdat de tekorten van het hele plan Leidsche Rijn huizenhoog zijn. Vandaar die woningbouw en misschien nog wel hoog ook. Kwestie van beleving of je dat optimaal vindt, maar een kniesoor die daar op let.

Behalve het gekrompen park is ook te zien dat er bebouwing zal plaatsvinden op het gebied aan de Pastor Ohllaan in Vleuten. Dit is nu nog een van die schaarse plekjes in het dorp Vleuten waar de inwoners het gevoel hebben dat er nog iets van het landelijke in tact is gebleven. Ook de senioren die aan de andere zijde van de straat wonen hebben een mooi uitzicht op dit groen. Bovendien is het onderdeel van de nu nog fraaie entree van het dorp aan de oostzijde.

Verheugd is de fractie van Burger en Gemeenschap, dat op deze net nieuwe kaart "Uw Park" het nieuwe zwembad Fletiomare met waterglijbanen en al is ingetekend. We maakten ons daar al zorgen over. Ten onrechte blijkt nu.

De fractie van Burger en Gemeenschap heeft hier enkele vragen over:

Waarom bevat de recent geproduceerde kaart "Het Leidsche Rijn Park: Uw Park" geen aanduidingen dat er gebouwd gaat worden aan de noordzijde van de Middelweerdweg? Zet u daarmee de huidige en de toekomstige bewoners niet op het verkeerde been? Is er jurisprudentie dat wanneer een gemeente bewoners moedwillig verkeerde informatie verschaft over toekomstige ontwikkelingen die een grote invloed uitoefenen op de beleving van de woonomgeving de gemeente gedwongen kan worden tot het betalen van compensatie/planschade? Waarom tast u met uw voorstellen tot bebouwing van het terrein aan de Pastor Ohllaan een van de identiteitbepalende plekjes van het dorp Vleuten aan, hetgeen in strijd is met de afspraak dat de identiteit van de bestaande oude kernen zoveel mogelijk onaangetast zou blijven? Kunt u bevestigen dat het nieuwe zwembad Fletiomare er inderdaad definitief komt en wat de planning daarvan is? Op welke wijze en wanneer gaat u de huidige en vooral ook de toekomstige inwoners van Leidsche Rijn op een correcte wijze aangeven waar zij op kunnen rekenen wanneer zij daar blijven wonen dan wel overwegen daar een huis te kopen of te huren? Dit om te voorkomen dat u straks een koop- dan wel huurwaarschuwing moet laten uitgaan aan de toekomstige bewoners van dit alsmaar verder uitgeklede gebied.

---- --