Socialistische Partij

12de congres

Meijer pareert kritiek Groen Links op Irak-standpunt SP in Brussel

31-03-2003 * SP Europarlementariër Erik Meijer is het absoluut oneens met de kritiek van GroenLinks die de SP verwijt dat zij een kritische uitspraak van het Europees Parlement over de oorlog in Irak heeft geblokkeerd. `We hebben vorige week tijdens de plenaire vergadering in Brussel een helder standpunt ingenomen door voor twee resoluties en twee amendementen te stemmen waarin de oorlog krachtig werd veroordeeld. Dat is het minimale waar zo'n resolutie volgens ons aan moet voldoen.'

"We hebben inderdaad niet voor de gehele resolutie van Groenen, liberalen en sociaal-democraten gestemd, zoals GroenLinkser Lagendijk ons verwijt, omdat die een slap aftreksel was van een eerder in januari ingenomen resolutie. In die situatie kan beter de uitspraak van het EP van 30 januari overeind blijven."

"Ook had de resolutie duidelijk politieke bijbedoelingen met een oproep tot een eensgezinde buitenlandse Europese politiek en een gemeenschappelijk Europese defensie. Allemaal zaken waar wij niet voor zijn. Zelfs de indieners vonden de resolutie lang niet ver genoeg gaan. In het algemeen steunen we altijd, ook in Europa, voorstellen van andere partijen die de goeie richting uit gaan. Maar deze resolutie ging duidelijk in een verkeerde richting namelijk van steun aan de oorlog. Wij zien dan niet in waarom we dan wel voor moeten stemmen om vervolgens het verwijt te krijgen dat we om opportunistische redenen zelfs voor een resolutie stemmen waarin de oorlog niet wordt veroordeeld," aldus Erik Meijer.

Meijer betreurt de polemische houding van GroenLinks die direct na de stemmingen een persbericht verspreidde met forse kritiek aan het adres van de SP. "Onbegrijpelijk nadat beide partijen nog geen week eerder schouder aan schouder liepen in de demonstratie in Amsterdam, gezamenlijk en eensgezind tegen de oorlog in Irak. De strijd tegen de oorlog en voor de vrede is daarmee beter gediend dan het op deze manier op oneigenlijke gronden in twijfel trekken van de heldere opstelling van de SP tegen de oorlog in Irak," zo vindt de SP.
---

De stemverklaring van Erik Meijer over de oorlog in Irak in Europees Parlement:

"Sinds anderhalf jaar is duidelijk dat de Amerikaanse president Bush oorlog wil. Nu die oorlog er is, lijken veel politici hun bezwaren te zijn vergeten. Ze betreuren dat de Amerikanen buiten de VN om handelen maar willen nu tonen dat zij elkaars vrienden blijven. De aandacht wordt verlegd naar het opnieuw ontwikkelen van een gezamenlijke buitenlandse politiek in de EU en een gemeenschappelijk militair optreden.

Men praat liever niet meer over de ramp voor de Iraakse bevolking die al vele jaren lijdt onder oorlog, isolement en embargo, maar praat alleen over wederopbouw ná de oorlog. Natuurlijk hoeft niemand een traan te laten als de wrede dictator Saddam verdwijnt. Dat was misschien al veel eerder gelukt als Europa, Amerika en Rusland hem geen wapens hadden geleverd. Ook valt te betwijfelen of zijn opvolger beter zal zijn voor het Iraakse volk, maar hij zal zeker beter zijn voor de olieleveranties aan Amerika.

De Koerden willen vrijheid, maar de kans om zich los te maken van Irak krijgen ze van Amerika niet. De SP vreest dat het enige resultaat van een eventuele Amerikaanse overwinning zal zijn dat de VS-regering vaker oorlogen gaat voeren tegen voor haar onvriendelijke regimes. Daarom moet deze oorlog stoppen voor het te laat is. De meerderheid die stopzetting afwijst maakt zich medeplichtig. Het beste is dat er nu helemaal geen uitspraak van het Europees Parlement is."

zie ook Actueel euronieuws