Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DN. 2003/2037
datum
28-03-2003

onderwerp
Handreiking toepassing VHR en ammoniakemissie landbouwbedrijven TRC 2003/2582

bijlagen

Geachte Voorzitter,

In de begrotingsbehandeling van oktober jl. heb ik toegezegd een handreiking op te stellen voor de toepassing van de Vogel- en Habitatrichtlijn in relatie tot de ammoniakemissies in de omgeving van richtlijngebieden. Inmiddels heeft de Kamer onlangs ook de motie Schreijer-Pierik c.s. (28 600 XIV, Nr. 86) aangenomen, waarin de regering is verzocht de werkingssfeer van de Wet ammoniak en veehouderij (Wav) te beperken tot de zeer kwetsbare natuur.

Met onderhavige brief wil ik u, mede namens de staatssecretaris van VROM, informeren over de stand van zaken met betrekking tot deze handreiking, de handreiking voor de ammoniaktoetsing op grond van de IPPC-richtlijn, en de afstemming met het instrumentarium van Wav en Natuurbeschermingswet (Nb-wet). De genoemde motie Schreijer-Pierik wil ik bij deze afstemming betrekken.

datum
28-03-2003

kenmerk
DN. 2003/2037

bijlage

Uitgangspunten
De vereisten van de Vogel- en Habitatrichtlijn (VHR) blijken in de praktijk voor bedrijven tot een toets op de ammoniakemissies in de omgeving van VHR-gebieden te leiden. Daarnaast zijn in bepaalde gebieden de Wav en de Natuurbeschermingswet van toepassing en bovendien moet op grond van de EU-wetgeving voor IPPC bedrijven een aanvullende toetsing worden uitgevoerd. Deze stapeling van regelingen leidt tot onduidelijkheid en onzekerheid en kan leiden tot hoge administratieve lasten. Zowel de landbouw- en natuur & milieu-organisaties als de provincies en gemeenten, als ook het rijk willen meer eenduidige regelingen, die transparant en simpel zijn in hun toepassing.

Het vertrekpunt bij het opstellen van de handreiking is te komen tot een geïntegreerd stelsel van bovengenoemde regelingen en uitgangspunten.

Randvoorwaarden
Hiervoor moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan: * Vogel- en Habitatrichtlijn conform de vereisten implementeren; * toetsing IPPC-bedrijven voldoet aan de vereisten EU-richtlijn; * afgestemd instrumentarium van Wav, Nb-wet en VHR ten aanzien van ammoniak;
* helderheid en transparantie van de regelgeving waardoor rechtszekerheid kan worden geboden;
* beperkte administratieve lastendruk;
* realiseren ammoniakdoelstelling EU NEC-Richtlijn: 128 kton in 2010.

Denklijn
Op basis van deze randvoorwaarden is een denklijn ontwikkeld waarbij een zonering centraal staat. Deze denklijn wordt momenteel nader onderzocht. Bezien wordt onder meer in hoeverre de bestaande regelgeving beter kan worden afgestemd binnen één geïntegreerd kader. De zonebenadering ligt in het verlengde van de Wav en de reconstructie.

Om uitvoering te geven aan de motie Schreijer-Pierik (vermindering van het areaal waarop de Wav van toepassing is) wordt op dit moment onderzocht of het mogelijk is de werkingssfeer van de Wav te wijzigen. In lijn met de denklijn in de VHR-gebieden wordt nagegaan of het mogelijk is de Wav toe te passen voor verzuringsgevoelige natuurdoeltypen en mogelijke varianten daarbinnen, in plaats van voor verzuringsgevoelige gronden. Deze benadering kan tot gevolg hebben dat het landbouwareaal dat te maken heeft met de effecten van de Wav kleiner zal worden en daarmee het aantal veehouderijbedrijven.

De integratie van bovengenoemde wet- en regelgeving behelst niet alleen de reconstructieprovincies, maar omvat alle provincies. Bij de ontwikkeling van de denklijn worden de effecten voor zowel natuur als landbouw in ogenschouw genomen.

Voortgang
Momenteel wordt in samenwerking met IPO en VNG gewerkt aan een nadere uitwerking van de beleidslijn en de ecologische, juridische en bestuurlijke onderbouwing. Ook vindt overleg plaats met de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland en de Stichting Natuur en Milieu. De integratie van deze regelgeving behelst een complexe materie waarbij veel belangen een rol spelen. Ik hecht aan een goed overleg met betrokken maatschappelijke partijen alvorens u de handreiking toe te sturen.
Inmiddels heeft ambtelijk ook oriënterend overleg plaatsgevonden met de Europese Commissie. De Nederlandse aanpak, gebaseerd op de zoneringsgedachte, werd daarbij als proportioneel aangemerkt.

Vervolg
Half april wordt een werkconferentie gehouden met alle betrokken partners, ter voorbereiding van een bestuurlijk overleg van het Rijk met IPO en VNG. Gelet op de voortgang van de reconstructie en gelet op de juridische bescherming van de binnenkort bij de Europese Commissie aan te melden Habitatrichtlijngebieden, is het van belang de beleidslijn binnen afzienbare tijd in huidige en toekomstige wet- en regelgeving te implementeren en een definitieve handreiking op te stellen. Ik verwacht u deze zomer een concreet voorstel te kunnen voorleggen.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

dr. C.P. Veerman


---