Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Driebergen, 31 maart 2003

Recreatiemogelijkheden in Nederland staan onder druk

Noodkreet RECRON: 220.000 caravanbezitters dreigen hun bezit kwijt te raken

Tijdens de door RECRON georganiseerde studiedag 'De stacaravan van lust tot last', op vrijdag 28 maart jl., is duidelijk geworden dat 220.000 caravaneigenaren hun bezit dreigen kwijt te raken. Naast RECRON delen ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de ANWB, MKB-Nederland en de kamerleden Schreijer-Pierik (CDA) en De Ruiter (SP) deze zorg. Inmiddels hebben RECRON, de VNG en de ANWB in een gezamenlijke brief aan de vaste kamercommissie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij aandacht gevraagd voor dit nijpende probleem.

Tijdens de studiedag was een belangrijke plaats ingeruimd voor de consequenties van een aantal uitspraken van de Hoge Raad die veel commotie veroorzaken in de toeristisch-recreatieve sector. Door deze uitspraken worden stacaravans, en de daaraan verwante chalets, beschouwd als onroerende zaak. Dit betekent dat ze in sterk toenemende mate betrokken zijn bij aanslagen voor de onroerend zaakbelasting. Het bestempelen van stacaravans als onroerende zaak heeft verregaande consequenties voor de rechtspositie van zowel recreatieondernemers als de huurder van een vaste plaats voor een stacaravan. Eén van de juridische consequenties is dat recreanten het eigendomsrecht van hun kampeermiddel verliezen.

Voor 220.000 gezinnen, gezamenlijk meer dan 750.000 recreanten, zal dit het einde van hun recreatiemogelijkheid betekenen. Voor gemeenten betekent dit een taxatieplicht van alle 220.000 stacaravans in het kader van de WOZ en recreatieondernemers staan voor geen andere keuze dan de stacaravans te verwijderen, als zij het karakter van hun camping willen behouden. Dit laatste zal de kans op toename van permanente bewoning sterk doen stijgen. Inmiddels heeft de VNG via haar website gemeenten opgeroepen geen prioriteit te geven aan het taxeren van stacaravans.

Het aanmerken van een stacaravan als onroerende zaak, prijsopdrijving door verhoging van lokale lasten (toeristenbelasting, woonforensenbelasting), permanente bewoning: het zijn allemaal bedreigingen waardoor de huidige positie van de stacaravan onder druk staat. Het toeristisch-recreatief bedrijfsleven, de gemeenten en de consumentenorganisatie ANWB zijn van mening dat dit zo snel mogelijk een halt moet worden toegeroepen.



Ingezonden persbericht