D66

Draai extreme kostenstijging buitenlandse studenten terug

Kennisontwikkeling

Boris Dittrich

31-03-2003 - `Waar elke gezonde kenniseconomie probeert de uitwisseling van studenten en wetenschappers te bevorderen, probeert de regering Balkenende om buitenlandse studenten zo snel mogelijk ons land uit te jagen'. Boris Dittrich van D66 wil dat minister Nawijn de extreme verhoging van de legesgelden voor een tijdelijke verblijfsvergunning terugdraait, zeker voor hooggekwalificeerde arbeidskrachten en studenten. Wie naar Nederland komt om te werken of te studeren ziet zich sinds 1 januari geconfronteerd met een enorme verhoging van de administratieve kosten, soms zelfs meer 660%. Volgens Dittrich zijn de kosten van een verblijfsvergunning nu zó hoog dat het voor velen een onneembare hindernis is geworden om in Nederland te gaan studeren.

`Nederland is een kenniseconomie, wij hebben baat bij de invoer van kennis uit het buitenland. In vergelijking met andere Europese landen doet Nederland heel weinig om de komst van buitenlandse wetenschappers en studenten aan te moedigen. Maar door de legesgelden voor een administratieve handeling zo extreem te verhogen is het alleen voor zeer rijke studenten mogelijk om naar Nederland te komen. Ik begrijp niet wat de regering hiermee beoogt'.

D66 heeft een tweetal moties ingediend om de extreme verhoging van de leges ongedaan te maken. Het liefst maken de Democraten de extreme legesverhoging voor iedereen ongedaan, maar dit zou in ieder geval voor kenniswerkers en studenten moeten gebeuren.