Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persberichten / Dossier Klassieke Vogelpest

AID krijgt versterking voor controle op vogelpestmaatregelen

31 maart 2003 - Door de verscherping van het regime in het Vogelpestgebied en in de rest van Nederland is veel extra controle nodig. De Algemene Inspectiedienst van het Ministerie van LNV heeft onvoldoende capaciteit voorhanden om overal op de naleving toe te zien. Daarom is tussen de departementen van LNV, Justitie, Defensie, BZK en Financiën overleg gevoerd over de inzet van opsporingsambtenaren uit andere opsporingsdiensten. Dit heeft geleid tot een uitbreiding van de controle-capaciteit met 200 extra opsporingsambtenaren.

Vanaf 31 maart 12.00 uur gelden in Nederland nieuwe vervoersbeperkingen. Om verspreiding van vogelpest via vervoermiddelen te beperken, is Nederland ingedeeld in vijf zogeheten compartimenten. De regels komen er kortweg op neer dat vervoersmiddelen die bepaalde bedrijfcontacten hebben, alleen binnen een bepaald gebied mogen rijden. Mocht het virus zich onverhoopt via die voertuigen verspreiden, dan blijft door de compartimentering de schade beperkt. Om deze en alle andere vogelpestregels te handhaven is veel extra controle-inspanning nodig.

De AID krijgt daarom deze week nog assistentie van ongeveer 200 handhavers van andere diensten, zoals Douane, Inspectie Verkeer & Waterstaat en Politie. De extra opsporingsambtenaren gaan toezien op alle maatregelen die van kracht zijn. De inzet van de extra opsporingsambtenaren zal worden gecoördineerd door de AID crisisleiding in Stroe.

Het Ministerie van LNV is verheugd met de bereidwilligheid van de opsporingsdiensten om bij te springen. Het toezicht op naleving van de vogelpestmaatregelen wordt hiermee bijna verdubbeld. Strikt toezicht op de naleving van de regels is hard nodig om te voorkomen dat het virus zich door slordigheid, onwetendheid of opzet verspreidt via mens, dier of voertuigen.

Pers


---