Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)
Vervolgonderzoek computergebruik detailhandel en ambachten van start March 31, 2003

Bijna 4.000 ondernemingen worden gebeld!

Al een aantal jaren wordt door diverse brancheorganisaties in detailhandel en ambachten het computergebruik gestimuleerd. Dit omdat automatisering mogelijkheden biedt om de bedrijfsvoering verder te professionaliseren en de concurrentiekracht van bedrijven kan vergroten. Brancheorganisaties geven deze stimulans in het kader van een project dat Over de digitale drempel heet. Dit is een project van de Hoofdbedrijfschappen Detailhandel (HBD) en Ambachten (HBA) in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken. Het project is op initiatief van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland tot stand gekomen. Binnenkort start een onderzoek naar de huidige automatiseringsgraad van ondernemingen in detailhandel en ambachten. Het onderzoeksbureau EIM zal 4.000 ondernemingen gaan benaderen met vragen over hun computergebruik.

0-meting in 1998, nu 1-meting
Eind 1998 is uitgebreid onderzocht hoe het zit met automatisering in detailhandel en ambachten (0-meting). Hieruit bleek dat bedrijven in detailhandel en ambachten op dit gebied achterbleven bij de rest van het bedrijfsleven. Vandaar het grootscheepse stimuleringsproject. Vanaf april wordt onderzocht hoe de situatie nú is (1-meting). Er zullen bijna 4.000 ondernemingen worden gebeld met allerlei vragen over hun computergebruik. Aan de ondervraagden wordt ook gevraagd of ze mee willen werken aan een internetenquête.

Medewerking onderneming aan onderzoek zéér gewenst! Het is belangrijk dat het huidige computergebruik goed in beeld komt. Op basis van de onderzoeks-resultaten kan namelijk worden bekeken welke hulp ondernemingen nog nodig hebben als het gaat om automatisering. Brancheorganisaties en de projectgroep Over de digitale drempel van HBA en HBD doen daarom een dringend beroep op ondernemingen om mee te werken aan het onderzoek.

De vragen gaan over:

* het computergebruik ten behoeve van de eigen bedrijfsvoering
* de mate van kennis over verschillende computertoepassingen voor de bedrijfsvoering

* informatiebehoefte op het gebied van marketinggegevens, klantgedrag, artikelbestanden, etc.

* voordelen en knelpunten bij computergebruik
EIM kan u bellen
EIM BV, gevestigd te Zoetermeer, zal de 1-meting uitvoeren. Na de zomer zullen de resultaten van het onderzoek beschikbaar komen. De resultaten van de 0-meting (1998) zijn overigens beschreven in de publicatie ICT-gebruik in detailhandel en ambachten dat in 1999 is uitgebracht (zie www.o3d.nl of www.hbd.nl)