Gemiva-SVG Groep


Zoeterwoude, 31 maart 2003
Gemiva-SVG Groep start met gastgezinnen:

Gastgezin belangrijk voor kind met een handicap

De Gemiva-SVG Groep start een nieuwe vorm van dienstverlening: gastgezinnen. In een gastgezin is af en toe een kind of volwassene met een ontwikkelingsachterstand of een verstandelijke handicap op bezoek. De ouders kunnen daardoor wat extra aandacht aan hun andere kinderen of andere activiteiten besteden. Ook kunnen ze even op adem komen.

In de regio Zuid-Holland Noord coördineert Bart Smeenk deze nieuwe vorm van dienstverlening. Hij legt uit waarom de Gemiva-SVG Groep hier mee begint: "De laatste jaren ondersteunen wij mensen met een ontwikkelingsachterstand of een verstandelijke handicap steeds meer in hun eigen omgeving. Doordat de ouders geholpen worden met de zorg voor hun kind, kan het kind gemakkelijker thuis blijven wonen. Soms hebben ouders alleen behoefte aan praktische ondersteuning in een gezin, bijvoorbeeld tijdens de dagelijkse verzorging of de maaltijd en soms hebben ze behoefte aan pedagogische ondersteuning. Enige tijd geleden hoorden wij van sommige ouders dat zij behoefte hadden aan een vertrouwd gastgezin, waar hun kind kan logeren of op bezoek kan gaan. Die vorm van ondersteuning willen we ook graag bieden. Daarom zoeken en begeleiden we gastgezinnen en kunnen ouders van een kind met een handicap bij ons terecht."

Verrijking
Niet alleen de ouders hebben baat bij de opvang van hun kind door een gastgezin. Ook de gastouders geven aan dat de tijdelijke zorg voor een kind met een handicap een verrijking voor hun gezin is. Een gastouder: "Marcel komt al jaren om de week op woensdag bij ons op bezoek. Meestal eet hij 's avonds gezellig mee. Wij hebben drie kinderen en Marcel is in de loop der jaren een deel van ons gezin geworden. Hij hoort er gewoon bij."

Het moet goed klikken tussen de gast, het gastgezin en de ouders. Daarom heeft de Gemiva-SVG Groep een coördinator aangesteld die enerzijds de logeerbehoefte in kaart brengt en anderzijds potentiële gastgezinnen selecteert en vervolgens begeleidt. Daarna combineert hij de beide partijen en moeten ze goede afspraken maken over verantwoordelijkheden en onkostenvergoedingen. Voor al deze zaken heeft de Gemiva-SVG Groep duidelijke richtlijnen opgesteld.

Op zoek naar gastgezinnen
De Gemiva-SVG Groep wil graag in contact komen met mensen die gastgezin willen zijn. "Want zonder gastgezinnen kunnen wij niet starten met deze vorm van dienstverlening", zegt coördinator Bart Smeenk. Belangstellenden kunnen zich bij hem aanmelden. Hij kan ook meer informatie geven over de procedure van het gastouderschap. Bart is te bereiken op telefoonnummer: (071) 580 62 46 of bart.smeenk@gemiva-svg.nl.

Gemiva-SVG Groep
De Gemiva-SVG Groep ondersteunt in de provincie Zuid-Holland ruim 3000 mensen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige handicap of met niet-aangeboren hersenletsel. Dat gebeurt op veel verschillende manieren. De Gemiva-SVG Groep heeft een scala aan woonvormen en activiteitencentra en verleent diverse vormen van ambulante dienstverlening, zoals thuiszorg, schoolondersteuning en begeleid werken.