PvdA Europees parlement


PERSINFORMATIE

`Knokpartij' resulteert in eensgezind leiderschap `Euro

31 maart 2003
"We hebben er 2 jaar voor geknokt en nu is het zover", reageert een verheugde PvdA Europarlementariër Dr. Dorette Corbey op het donderdag door het Europees Parlement genomen besluit, waardoor een platform voor klinische proeven, voor de ontwikkeling van betaalbare medicijnen voor arme landen, kan worden gerealiseerd.
Corbey: "Betaalbare medicijnen voor de bestrijding van HIV/AIDS, malaria en tuberculose, de zogenaamde 'onrendabele ziekten' voor de farmaceutische industrie, die per jaar zo'n 5 miljoen mensen het leven kost. Dat gaat nu lukken."

Het platform wordt in Nederland gevestigd en de kosten, circa 60 miljoen euro per jaar, worden gedekt door fondsen van de Europese Unie en de individuele bijdragen van alle lidstaten. Verder zal toch ook worden getracht de farmaceutische industrie voor het project te `interesseren'.

"De behoefte aan geneesmiddelen is enorm, terwijl het gebrek aan aandacht van de farmaceutisch industrie ontstellend is", aldus de PvdA Europarlementariër. "Er is vaak kritiek op de verdeeldheid in de Europese Unie en terecht, maar de besluitvorming rond het totstandkomen van dit platform is een voorbeeld hoe het ook kan. Via een goede samenwerking worden de krachten gebundeld en dus wordt er leiderschap getoond. Zo hoort `Europa' te functioneren."