Protest tegen anti-Cuba seminar in Den Haag

Tsjechische ambassadeur organiseert anti-Cuba activiteiten

AMSTERDAM, 20030330 -- Op maandag 31 maart, van 14.00 tot 18.00 uur, vindt in de residentie van de Tsjechische ambassadeur - Burgemeester van Karnebeeklaan 1 in Den Haag - een seminar plaats met als titel: 'European Support to Civil Society in Cuba'. Het seminar wordt georganiseerd door Pax Christi Nederland, het Nederlands Helsinki Comité, het Tsjechisch Centrum in Nederland - een aan het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken verbonden organisatie ter promoting van de Tsjechische Republiek in het buitenland - en de Tsjechische stichting Mensen in Nood, een organisatie die sedert lange tijd zich inzet voor de zogenaamde Cubaanse dissidenten.

Het seminar staat onder auspiciën van de Tsjechische ambassadeur in Nederland, H.E. Petr Kubernát.

In de uitnodiging wordt gesteld:
"In the past decade, most of the communist regimes in the world disintegrated. Yet, those that survived the fall of the Iron Curtain seem not to be affected very much. The Cuban government is still closing its society to freedom and democracy. Support to civil society in Cuba, especially by European democratic countries is very much needed.
This seminair will focus on the need for united European support. Therefor, it is organised in co-operation with Dutch organisations, representing the "old" democracies, and Czech organisations, representing the "new" democracies."

In het programma worden als sprekers genoemd:
H.E. Petr Kubernát, ambassadeur van Tsjechië in Nederland
Liduine Zumpolle, Pax Christi Nederland
Lavier de Céspedes, voorzitter van de Cuban Democratic Directorate
Jan Urban, Tsjechisch journalist
Tomas Pojar, directeur van de Tsjechische stichting Mensen in Nood
Een niet nader aangeduide vertegenwoordiger van het Nederlandse ministerie van BZ.

Vertegenwoordigers van diverse solidariteits- en vriendschapsorganisaties met Cuba in Nederland hebben met verontwaardiging gereageerd op dit aangekondigde seminar en zullen bij de aanvang hiervan op maandag 31 maart om 14.00 uur een protestbrief aan de Tsjechische ambassadeur overhandigen. Verder zal een protestschrijven worden gestuurd naar de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken en zullen leden van de Tweede Kamer worden geïnformeerd.

De solidariteits- en vriendschapsorganisaties spreken hun verontwaardiging uit met betrekking tot de volgende punten:

1. De opstelling van de regering Bush t.a.v. Cuba heeft in de afgelopen maanden de betrekkingen tussen Cuba en de Verenigde Staten verder doen verslechteren. Cuba is op de Amerikaanse lijst van 'terroristische landen' geplaatst en Amerikaanse functionarissen zijn zich te buiten gegaan aan wilde en ongefundeerde beschuldigingen dat Cuba massavernietigingswapens zou maken en technologie zou exporteren.
Vanuit het Bureau voor Amerikaanse Belangen in Havana zijn de afgelopen tijd verhoogde activiteiten ondernomen om op Cuba een interne oppositiebeweging in het leven te roepen. Via bepaalde personen op Cuba worden activiteiten ondernomen met als doel het eiland te destabiliseren. Gevreesd wordt, nu alle aandacht gericht is op de Amerikaans-Britse invasie in Irak, in de schaduw van deze oorlog de Amerikaanse agressie tegen Cuba wordt opgevoerd. In die zin is het volstrekt te begrijpen dat de Cubaanse regering de noodzakelijke maatregelen neemt om het land tegen buitenlandse inmenging te beschermen.

2. Uit de aankondiging en de agenda blijkt duidelijk dat de organisatoren een machtsomwenteling in Cuba nastreven. Het feit dat er pogingen worden ondernomen om van buitenaf zich te mengen in de interne Cubaanse aangelegenheden, is een buitengewoon gevaarlijke ontwikkeling en kan op geen enkele wijze bijdragen aan de bevordering van democratie die de organisatoren zeggen na te streven.
De deelname van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken is ongehoord en in strijd met alle fatsoensnormen, gelet op het feit dat Nederland en Cuba reeds lang diplomatieke betrekkingen onderhouden en Nederland één van de belangrijkste Cubaanse handelspartners is. De deelname van het ministerie van BZ zet de relaties met Cuba onder druk, iets dat noch in het belang is van ons land, noch van Cuba. Het is alleen in het belang van de Amerikaanse regering, die de klok terug wil zetten naar 1959 en Cuba weer in een neokoloniale verhouding wil brengen.

3. Het feit dat het seminar onder auspiciën van de ambassadeur van de republiek Tsjechië wordt gehouden, is een flagrante schending van onze soevereiniteit en onverenigbaar met zijn status als ambassadeur. Deze ambassadeur laat daarmee verder zien wie hij in werkelijkheid vertegenwoordigt. Niet het Tsjechische volk, maar de machthebbers in Washington. Het zegt veel wat van dit toekomstige EU-lid kunnen verwachten. Het toont tegelijkertijd aan hoe zwak de basis is in Nederland voor dit soort subversieve activiteiten.
Nederland kent een zeer grote beweging voor solidariteit en vriendschap met Cuba. Tienduizenden Nederlanders hebben Cuba leren kennen en waarderen. Op tal van terreinen, zowel op zakelijk als sociaal en cultureel gebied, hebben zich intensieve contacten ontwikkeld en zijn er samenwerkingsverbanden ontstaan.
Bijeenkomsten zoals die op 31 maart worden gehouden, leveren geen enkele positieve bijdrage en worden door de solidariteits- en vriendschapsorganisaties dan ook met klem verworpen. In die geest hebben de organisaties de vrienden van Cuba opgeroepen bij de overhandiging van de protestbrief aanwezig te zijn.

Voor nadere informatie, kunt U bellen op maandag tussen 10.00 en 12.00 uur naar:
Cuba Sí, telefoon 020 - 615 1122

Amsterdam, 30 maart 2003