D66

Geen klopjacht op onderhurende student

Studentenzaken

Boris van der Ham

31-03-2003 - D66-kamerlid Boris van der Ham heeft de minister van Volkshuisvesting gevraagd hoe hij de problemen op de woningmarkt voor studenten gaat oplossen, nu het kabinet heeft besloten deze vanaf 1 april te verergeren.

Vanaf die datum wordt actief opgetreden tegen illegale kamerbewoning in studentensteden (zgn koppelingswet voor studenten). Van der Ham wil dat studenten zich tijdelijk kunnen inschrijven in de basisadministratie van de gemeente waar zij feitelijk wonen, ook wanneer zij niet over een legaal woonadres in die gemeente beschikken. Op die manier kan worden voorkomen dat duizenden studenten op straat komen te staan of onvrijwillig moeten terugkeren naar hun ouders en de veel te volle treinen in de ochtendspits.

Van der Ham: 'In studentensteden is de wachtlijst voor een legale studentenwoning vaak langer dan de studieduur van vier jaar. Wie zich dus niet op z'n dertiende heeft ingeschreven voor een studentenwoning kan het wel vergeten om te wonen in de plaats waar hij of zij studeert. Het is niet vreemd dat veel studenten in illegale onderhuur verzeild zijn geraakt. Deze regering vindt het desalniettemin opportuun om juist nu illegale onderhuur onder studenten aan te pakken. Wie illegaal onderhuurt, krijgt niet langer een uitwonende beurs en ook het aanbieden van kamers kan worden bestreden. Het gevolg is weinig anders dan een sterke afname van het aanbod van kamers en een verder uit zijn voegen groeien van de vraag'.

Van der Ham vindt het op zich goed dat de regering het probleem van illegale onderhuur aanpakt, maar zegt de volgorde merkwaardig te vinden. 'De regering zou zich eerst eens moeten inspannen om het woningaanbod voor studenten te vergroten, voordat zij het probleem eenzijdig bij de studenten neerlegt'. Eerder pleitte D66 in de Kamer voor uitstel van de koppelingswet voor studenten totdat de ergste woningproblemen in de studentensteden zou zijn opgelost.
---

Zie ook:
D66 noodplan studentenhuisvesting