Koninklijke Ahold


03/04/03

Ahold heeft intentie activiteiten in Zuid-Amerika te desinvesteren

Zaandam, 3 april 2003 Ahold heeft de intentie haar activiteiten in vier Zuid-Amerikaanse landen Brazilië, Argentinië, Peru en Paraguay te desinvesteren om zich te kunnen richten op haar volwassen en meest stabiele markten en om middelen te genereren voor vermindering van schulden. Zoals aangekondigd op 5 februari 2003 is de onderneming momenteel in onderhandeling over de verkoop van haar activiteiten in Chili.

Ahold heeft geen termijn bepaald voor enige specifieke desinvestering omdat de onderneming vastbesloten is de maximale opbrengst uit deze transacties te realiseren. Bovendien wil Ahold zich terugtrekken uit de Zuid-Amerikaanse markt op een verantwoorde wijze tegenover klanten, medewerkers en leveranciers.

In zijn commentaar op het terugtrekken van Ahold uit Zuid-Amerika zei Theo de Raad, lid van Aholds Raad van Bestuur en verantwoordelijk voor de Latijns-Amerikaanse en Aziatische activiteiten: We zullen onze activiteiten tijdens dit proces van desinvestering ten volle ondersteunen door naleving van de verplichtingen tegenover leveranciers zeker te stellen. Daarnaast streven we ernaar dat een nieuwe eigenaar de verplichtingen tegenover onze huidige medewerkers en de verwachtingen van onze klanten zal nakomen. Hoewel we onze desinvesteringsplannen snel willen uitvoeren, willen we de maximale opbrengst voor onze activiteiten realiseren en het best mogelijke resultaat behalen voor al onze stakeholders.

Brazilië
In Brazilië wil Ahold haar drie bedrijfsonderdelen, die volledig eigendom van de onderneming zijn, verkopen: Bompreço, G. Barbosa en Hipercard. Ahold betrad de Braziliaanse markt voor het eerst in 1996. De activiteiten in Brazilië zijn winstgevend en de nog niet goedgekeurde omzet in 2002 bedroeg circa Euro 1,3 miljard. Deze omzet werd gerealiseerd door 119 Bompreço en 32 G. Barbosa super- en hypermarkten (ultimo 2002). Meer dan twee miljoen mensen maken in Brazilië gebruik van de Bompreço Hipercard, de toonaangevende creditcard voor klanten in het noordoosten van Brazilië.

Argentinië
In Argentinië wil Ahold, na goedkeuring van de jaarrekening van 2002, haar dochteronderneming Disco S.A. verkopen. Ahold startte haar activiteiten in Argentinië in 1998. De nog niet goedgekeurde omzet over 2002 van de 236 Argentijnse winkels (ultimo 2002) bedroeg circa Euro 762 miljoen. De turbulente economische omstandigheden van de afgelopen jaren in Argentinië hebben geleid tot een zichtbare aantasting van de koopkracht bij alle inkomensgroepen. Ondanks de regionale teruggang is Disco een sterke speler, met een aanzienlijk marktaandeel.

Peru
Ondanks de dubbelcijferige groei van haar Peruaanse activiteiten, bestempelt Ahold de schaalgrootte in Peru als klein. In verband met de plannen zich terug te trekken uit de grootste Zuid-Amerikaanse markten, is Ahold ook van plan de Peruaanse activiteiten te verkopen. De nog niet goedgekeurde omzet over 2002 bedroeg circa Euro 243 miljoen, gerealiseerd door 32 super-en hypermarkten (ultimo 2002).

Paraguay
In Paraguay wil Ahold haar 10 winkels, met in 2002 een nog niet goedgekeurde omzet van circa Euro 36 miljoen, verkopen.


---
Bepaalde uitspraken in dit persbericht zijn forward-looking statements in de zin van het Amerikaanse effectenrecht en Ahold beoogt dat deze vallen onder de zogeheten safe harbors. Deze forward-looking statements omvatten mededelingen betreffende Aholds voornemen om te desinvesteren in Zuid-Amerika, haar voornemen om de maximale waarde te realiseren en haar voornemen om zich op een verantwoorde wijze terug te trekken, haar activiteiten in dit proces van desinvestering ten volle te ondersteunen en om naleving van de verplichtingen tegenover leveranciers en medewerkers zeker te stellen. Deze forward-looking statements zijn onderhevig aan risicos, onzekerheden en andere factoren waardoor de werkelijke resultaten aanmerkelijk kunnen verschillen ten opzichte van toekomstige resultaten welke tot uitdrukking zijn gebracht in de forward-looking statements. Belangrijke factoren die ertoe kunnen leiden dat de werkelijke resultaten aanmerkelijk verschillen van de informatie tot uitdrukking gebracht in deze forward-looking statements omvatten de mogelijkheid voor Ahold om kopers te vinden voor haar Zuid-Amerikaanse activiteiten op de aangegeven voorwaarden die ook anderszins aanvaardbaar zijn voor Ahold, haar mogelijkheid de verkoop van de Chileense activiteiten af te ronden, afronding van het lopende onderzoek bij Disco en de uitkomsten daarvan, afronding van de jaarrekening van Disco over 2002 en beperkingen ten aanzien van Aholds liquiditeit en kapitaalmiddelen. Veel van deze factoren zijn voor Ahold niet beheersbaar en evenmin voorspelbaar. Gegeven deze onzekerheden, wordt de lezer geadviseerd behoedzaam om te gaan met dergelijke forward-looking statements, die uitsluitend geacht worden te zijn gedaan per de datum van dit persbericht. Ahold neemt, tenzij daartoe gehouden ingevolge toepasselijk effectenrecht, geen verplichting op zich om gewijzigde forward-looking statements te publiceren naar aanleiding van al dan niet voorziene gebeurtenissen of omstandigheden die zich voordoen na publicatie van dit persbericht.

---