K CAPITAL

K Capital stuurt brief aan Gjensidige Nor

Boston, April 3 /PRNewswire/ -- K Capital heeft het bestuur van Gjensidige Nor (GNO NO) de bijgevoegde brief gestuurd.

2 april 2003

Raad van bestuur, Gjensidige Nor
Sparebankstifttelsen
Gjensidige NOR Forsikring
t.a.v.: Bjorn Sund, Voorzitter Raad van Bestuur
Kirkegaten 15
Sentrum

0107 Oslo, Noorwegen

Geachte heren,

K Capital Partners is sinds 2000 aandeelhouder/primary capital certificate-houder; momenteel bezitten wij tussen 4% en 5% van het aandelenkapitaal van Gjensidige Nor (GNO).

Het is ons ter ore gekomen dat de directie door een geïnteresseerde koper is benaderd met een bod ten bedrage van ongeveer NOK 260 à NOK 280 per aandeel. Aan de lagere kant hiervan is dit bod 30% hoger dan het bod van DnB, zoals dit door de beurs is getaxeerd. Hierom waren wij uiterst verbaasd door de verklaring van het bedrijf dat GNO geen enkel hoger bod heeft ontvangen dan het bod van DnB. Wij verzoeken de directie hierbij om uitleg waarom zij heeft besloten een hoger bod te negeren. Wij verzoeken de directie hierbij om uitleg waarom het ervoor heeft gekozen haar fiduciaire verplichting om de waarde voor haar aandeelhouders te maximaliseren, te veronachtzamen. Bovendien begrijpen wij niet waarom de twee stichtingen, Sparebankstifttelsen en Gjensidige NOR Forsikring, een standstill-overeenkomst van 2 jaar zouden aangaan als de DnB-transactie bij stemming zou worden verworpen. Dit is ons inziens niet in het beste belang van hun achterban.

Sparebankstifttelsen: Het is ons ter ore gekomen dat de geïnteresseerde koper aan de eis van Sparebankstifttelsen dat hij aandeelhouder op lange termijn zal zijn kan voldoen. Mocht Sparebankstifttelsen besluiten haar eigenaarschap te verminderen, dan zou deze stichting bovendien haar aandelen kunnen verkopen tegen een prijs die 30% hoger ligt dan de huidige marktprijs; deze opbrengst zou vervolgens gebruikt kunnen worden om nog grotere schenkingen te doen aan goede doelen, zoals het mandaat van de stichting vereist.

Gjensidige NOR Forsikring: Ons inziens heeft Gjensidige NOR Forsikring een fiduciaire verplichting jegens haar verzekeringnemers om de waarde van haar investering in GNO te maximaliseren.

Bovendien verliezen de twee stichtingen, wanneer de voorgestelde wijzigingen van de Noorse eigendomsregels voor financiële instellingen wet worden, hun 'negatieve controle' en dus hun vermogen om een overname tegen te gaan. Daarom doet de standstill-overeenkomst van 2 jaar, als de transactie op de aanstaande AGM wordt geblokkeerd, de achterban van de 2 stichtingen alleen maar kwaad. Tenslotte is het gezien de voorgestelde wijzigingen van de Noorse eigendomsregels naar onze mening hoog tijd dat de directie van GNO ermee ophoudt zich achter de twee aandeelhouders met negatieve controle te verschuilen, en zich er in plaats daarvan op toelegt de waarde voor al haar aandeelhouders te maximaliseren.

Wij verzoeken de directie dringend haar fiduciaire verplichting om de waarde voor de aandeelhouders te maximaliseren na te leven en onmiddellijk besprekingen met geïnteresseerde bieders te beginnen. Bovendien verzoeken wij de stichtingen dringend zodanig te handelen dat de belangen van hun achterban worden gewaarborgd. Tenslotte moet het ons van het hart dat een transactie met willekeurig welke andere partij dan DnB tot het verlies van minder banen in Noorwegen zou leiden.

Hoogachtend,

Abner Kurtin Anup Khandelwal
Portfolio Manager

Contactpersoon: Anup Khandelwal voor K Capital, +1-617-646-7720

Website: http://www.kcapitalpartners.com


03 apr 03 09:07