FNV

Open brief aan politieke partijen Noord-Holland

FNV Randstad stuurde een brief aan de politieke partijen in de provincie Noord-Holland waarin wij laten weten wat de FNV Randstad de komende 4 jaar belangrijk vindt. Meer aandacht voor scholing en arbeidsmarkt, werkgelegenheid op maat en een impuls voor sociale cohesie, zijn de kernthema's in deze brief. Eerder debatteerde FNV Randstad met de provinciale lijsttrekkers van de politieke partijen.

Arbeidsmarkt en scholing

Tijdens het debat bleek dat de problematiek rond de aansluiting van arbeidsmarkt en onderwijs op brede belangstelling kan rekenen. En niet ten onrechte, een divers en adequaat geschoolde beroepsbevolking is van cruciaal belang voor de economische ontwikkeling.

Met name in het (V)MBO verlaten veel jongeren voortijdig en ongekwalificeerd het onderwijs. De behoefte aan geschoold (vooral technisch geschoold) personeel door bedrijven en instellingen blijft onverminderd groot. Deze ontwikkelingen, gevoegd bij het gegeven dat de groep voortijdige schoolverlaters vrijwel zeker een kwetsbare positie gaat innemen op de arbeidsmarkt, dwingt de Provinciale Overheid tot nieuw beleid.

FNV Randstad wil graag dat de provincie zich verantwoordelijk stelt voor een goede relatie en afstemming tussen het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven. Wij denken bijvoorbeeld aan breed gedragen initiatief voor stageplekken (zowel voor aanbieders als vragers van stages) en/of het initiatief waarbij gastdocentschappen vanuit het bedrijfsleven wordt gestimuleerd.

Tijdens het debat is nogmaals gebleken dat partijen een rol voor de provincie zien weggelegd. De provincie kan als geen ander de regionale samenhang van onderwijs en arbeidsmarkt waarborgen. FNV Randstad verwacht concrete initiatieven van het nieuwe college op dit punt. Daarnaast verwachten wij een blijvend actieve rol van de Provincie in de Regionale Platforms Arbeidsmarkt.

Sociale Cohesie

Sociale Cohesie is bij de verschillende partijen een punt van aandacht. Het voorzieningen-niveau, de kwaliteit van de leefomgeving en het ontberen van veiligheid, schieten zowel in kleine kernen maar ook in de stedelijke wijken ernstig tekort.

Deze negatieve spiraal moet omgebogen worden.

De FNV Randstad vindt dat de Provincie, in samenwerking met het bedrijfsleven, een belangrijke impuls kan geven aan het doorbreken van de spiraal en de voorzieningen, het bedrijfsleven en werkgelegenheid weer terug te brengen naar de inwoners van Noord-Holland.

Het voorstel van de FNV zoals geopperd tijdens het debat, om een pilot te starten vond algemeen bijval. Wij nodigen u uit, om in overleg met de sociale partners, de pilot vorm te geven. Onze gedachten gaan uit naar van een overeenkomst met werkgevers en werknemers waarin de probleemsituatie op een of meerdere locaties integraal wordt aangepakt.

Economische structuur

De economie in deze provincie rust op een aantal peilers, zoals Schiphol, het Aalsmeerse agrarisch complex, de stedelijke centra, en de haven- en industriële bedrijvigheid rond het Noordzeekanaal.

Met name in de laatstgenoemde sector dreigt op korte termijn een fundamenteel bereikbaarheidsprobleem. Dat wordt veroorzaakt door het tekortschieten van de capaciteit van de sluizen, zowel qua grootte en wachttijden. Te verwachten valt dat de investeringen in deze sector zullen afnemen en de economisch ontwikkeling gaat stilvallen. De eerste tekenen daarvan zijn reeds zichtbaar.

In het debat hebben belangrijke politieke partijen aangegeven, dit probleem te onderkennen. FNV Randstad verwacht van het nieuwe college dan zij met alle mogelijke middelen de positieve besluitvorming over de aanleg van een nieuwe sluis zal bevorderen. Voorts menen wij dat de aanleg van een nieuwe grote zeesluis een prominente plaats in het collegeprogramma moet innemen.