Partij van de Arbeid

Den Haag, 03 april 2003

Vragen van de leden Van Dam (PvdA) en Vendrik (GroenLinks) aan de ministers van Financiën en Economische Zaken

1. Heeft u kennisgenomen van de nieuwsberichten van 1 april j.l. (op 2 april gepubliceerd in diverse media) waarin gesteld wordt dat KPN de overname van O2 Duitsland zou overwegen als het bedrijf te koop komt te staan?
2. Wat is uw mening over een eventuele overname van O2 Duitsland? Acht u een dergelijke investering in dit verlieslatende bedrijf verstandig, bezien vanuit het aandeelhoudersbelang en het algemeen belang? 3. Bent u bekend met de uitspraken van de heer Scheepbouwer bij de presentatie van de jaarcijfers van KPN, dat eventuele overnames slechts gefinancierd kunnen worden door middel van een partnerschap of een aandelenemissie?
4. Wat vindt u van een eventueel voornemen om wederom een aandelenemissie uit te schrijven?
5. Bent u met ons van mening dat het niet geloofwaardig is als de Nederlandse Staat wederom participeert in een aandelenemissie van KPN?
6. Kunt u ons garanderen dat u niet van uw bevoegdheden in het kader van de machtigingswet (artikel 2) of de comptabiliteitswet (artikel 34) gebruik zal maken om deel te nemen aan een aandelenemissie van KPN, die bedoeld is om de overname van een ander bedrijf te financieren?