Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persberichten / Dossier Klassieke Vogelpest

Ook pluimveevrije zone bij Teeffelen

3 april 2003 - Minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft besloten om een buffer in te stellen in het gebied Ravenstein, Oss en Lith. Dit heeft de minister vandaag aan de Tweede Kamer laten weten. Hij doet dit naar aanleiding van een ernstige verdenking van Klassieke Vogelpest bij een pluimveebedrijf in Teeffelen in de provincie Noord Brabant. Alle pluimveebedrijven en de hobbydieren in deze bufferzone worden geruimd om te voorkomen dat het virus zich verder kan verspreiden. Het gaat om circa 15 bedrijven.

Het bedrijf in Teeffelen is inmiddels geruimd. De eerste testresultaten wijzen erop dat er daadwerkelijk sprake is van Klassieke Vogelpest. Het vervoers-beperkingsgebied Gelderse Vallei - Beneden Leeuwen is daarom uitgebreid. De bestaande compartimentering is aangepast aan het nieuwe vervoersbeperkingsgebied.

Klassieke Vogelpest of Aviaire Influenza is een zeer besmettelijke pluimveeziekte, herkenbaar aan zwellingen aan de kop en hals en aan verkleuring van de kam en de poten. De incubatietijd op een bedrijf bedraagt ongeveer 10 dagen. De ziekte verloopt daarna snel, met in de meeste gevallen de dood tot gevolg. Sinds eind februari zijn in Nederland tot nu toe 172 besmettingen en 32 ernstige verdenkingen geconstateerd.

Zie