Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
TRCJZ/2003/3113
datum
03-04-2003

onderwerp
Vragen van de VVD fractie inzake import contingenten rundvlees Trc2003/2321

bijlagen

Geachte voorzitter,

Bijgaand doe ik u toekomen de antwoorden op de vragen van het kamerlid Oplaat (VVD) inzake importcontingenten rundvlees.

datum
03-04-2003

kenmerk
TRCJZ/2003/3113

bijlage

De beantwoording:

1.
Ja.

2.
Ja, per 1 juli 2002 is een gewijzigde regeling inzake import van bevroren rundvlees van kracht (Verordening (EG) nr. 954/2002 van de Commissie, PbEG L 147). De criteria waaraan importeurs sindsdien moeten voldoen om voor deelname aan een tariefcontingent in aanmerking te komen zijn aangescherpt. In de overwegingen bij de genoemde verordening staat vermeld dat aanscherping heeft plaatsgehad om speculatie te voorkomen.

3.
Nee. Het jaarlijkse contingent wordt verdeeld in een deelcontingent I dat voor traditionele importeurs is gereserveerd, en een deelcontingent II dat op verzoek aan via een erkenningsprocedure erkende importeurs wordt toegewezen. Om te kunnen worden erkend als nieuwkomer moeten bewijsstukken aan de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) worden overgelegd waaruit blijkt dat de desbetreffende importeur in voorgaande jaren betrokken is geweest bij de invoer van rundvlees uit of de uitvoer daarvan naar derde landen. Als referentieperiode gelden de jaren 2000 en 2001. Indien aanvragers hetzelfde postadres opgeven of indien er ernstige redenen bestaan om te vermoeden dat aanvragers met elkaar verbonden zijn, dient nader onderzoek te worden verricht. Of er sprake is van verbondenheid wordt beoordeeld aan de hand van objectieve criteria, zoals opgenomen in Verordening (EEG) nr. 2454/93 van de Commissie (PbEG L 253). Het gaat hierbij dan onder meer om verbondenheid via management, personeel, aandeelhouders en familiebanden. Indien er geen sprake is van verbondenheid is er geen grond om de erkenning te weigeren respectievelijk in te trekken. Indien blijkt dat er inderdaad sprake is van verbondenheid van aanvragers, worden alle betrokken aanvragen afgewezen. Indien na erkenning van deze verbondenheid sprake blijkt te zijn, wordt de erkenning ingetrokken en alsnog douanerecht in rekening gebracht en mogelijk een boete opgelegd.

4.
De PVE hebben de communautaire regels toegepast. De PVE hebben getoetst aan de in vraag 3 bedoelde erkenningsvoorwaarden. Bij de in het krantenartikel genoemde bedrijven bestonden er gezien de naamgeving en de historie ernstige redenen om te vermoeden dat aanvragers met elkaar verbonden zouden kunnen zijn. Derhalve is het voorgeschreven nader onderzoek verricht. Toetsend aan de objectieve criteria van de verordening is echter niet gebleken van de daar bedoelde verbondenheid. De bedrijven zijn derhalve erkend. Hierbij is bepalend de situatie zoals deze bestaat ten tijde van de erkenning (en gedurende de periode dat de erkenning van kracht is). In het krantenartikel wordt gesproken over de situatie in de aan de erkenning voorafgaande periode. Deze biedt echter geen grond voor het weigeren van de erkenning. De PVE kunnen als erkennende instantie ook na het afgeven van de erkenning onderzoeken of nog steeds aan de erkenningsvoorwaarden wordt voldaan. Overigens heb ik van de PVE vernomen dat reeds begin dit jaar inderdaad een onderzoek is gestart waarvan de resultaten nog niet bekend zijn om na te gaan of de erkende marktdeelnemers nog steeds voldoen aan de erkenningsvoorwaarden.

5.
Ja. Indien er sprake is van een onregelmatigheid bestaat de verplichting om deze te melden aan LNV. In dit geval heeft het PVE, bij de toetsing aan de erkenningsvoorwaarden, zoals vermeld bij vraag 3, geen onregelmatigheid aangetroffen.

6.
Ik zal - waar nodig - de PVE ondersteunen bij het in vraag 4 genoemde onderzoek en ervoor zorgdragen dat het een en ander overeenkomstig de communautaire regelgeving wordt afgehandeld.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

dr. C.P. Veerman


---