Gemeente Ede

Mijlpaal in samenwerking tussen zorginstanties en 'Vallei/WERV' gemeenten

De gemeente Wageningen, Ede, Scherpenzeel, Rhenen, Renswoude, Veenendaal en Barneveld hebben donderdag 3 april het Convenant Openbare Geestelijke Gezondheidszorg De Valleiregio ondertekend in de raadzaal van Ede. De gemeenten willen de activiteiten op het gebied van de openbare geestelijke gezondheidszorg beter op elkaar afstemmen. Door intensievere samenwerking met de zorginstanties hopen zij op dit terrein betere resultaten te bereiken.

De Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ) richt zich op de groep kwetsbare personen die niet zelfstandig of vrijwillig gebruik maakt van allerlei voorzieningen. Deze mensen berokkenen zichzelf of anderen vaak onherstelbare schade. In de Valleiregio gaat het om een groep van naar schatting enkele tientallen personen met een meervoudige problematiek (dak- en thuislozen, verslaafden, psychiatrische patiënten).

De komende tijd gaan de gemeenten zich nu, in samenspraak met de betrokken instellingen, extra inzetten voor deze doelgroep. Instanties die het convenant onderschrijven zijn: Hulpverlening Gelderland-Midden, Gelderse Roos Veluwe Vallei, Opella (mede namens maatschappelijk werk Veluwe), Leger des Heils, Hera Vrouwenopvang Gelderland en Stichting Johanniteropvang, Gelders Centrum voor Verslavingszorg De Grift, Regionale Instelling voor Beschermd Wonen Arnhem, Zorgkantoor Arnhem (Amicon), GGD Midden Nederland, Centrum Maatschappelijke Dienstverlening Zuid-Oost Utrecht, RIBW Vindicta (Beschermd Wonen), Centrum Maliebaan, Symforagroep, Patrimonium woonstichting, Veenendaalse Woningstichting, Stichting Interkerkelijk Bejaardenwerk en Anova/Agis Zorgverzekeraar.

Activiteiten
In het convenant is afgesproken een aantal onderwerpen aan te pakken. Eén van de intenties is een regionaal meldpunt of vangnet voor hulpverlening in het leven te roepen. Professionele hulpverleners, woningbouwcoöperaties, politie enz. hebben behoefte aan een centraal punt. Zij willen vlot doeltreffend overleg in gang kunnen zetten rond personen, waarvoor doorgaans niet zo gauw passende hulp en onderdak is te vinden. Een mogelijkheid is dat ook burgers personen kunnen gaan aanmelden, als zij vermoeden dat ergens dringend hulp nodig is. Welke vorm dat meldpunt in regionaal verband uiteindelijk krijgt zal, afhankelijk van de beschikbare middelen, de komende periode duidelijk worden.

Het realiseren van één of meer sociale pensions in de Valleiregio is een ander voornaam actiepunt. Een sociaal pension is een vaste woonplek met 24 uur per dag begeleiding van hulpverleners. Voorgesteld wordt te onderzoeken of hiervoor twee geschikte locaties gevonden kunnen worden. Mogelijk zal begeleid wonen gecombineerd worden met dagbestedingsactiviteiten voor de doelgroep. Dit kan goed samen gaan en het laatste ontbreekt nog in de regio.

Binnen de maatschappelijke zorg in Nederland ontbreekt verder een centraal registratiesysteem. Daardoor is er nauwelijks zicht op de actuele omvang van de problematiek. De wens is dat er in de Valleiregio een centraal registratiesysteem, met daaraan gekoppeld een beleidsmonitor, tot stand komt. Dan kunnen instellingen hun gegevens
-met instemming van de betrokkenen- onderling uitwisselen. Op basis daarvan is het ook beter mogelijk nauwgezette afspraken met de woningbouwcorporaties te maken over woningtoewijzing voor deze doelgroep.

Komende periode zullen de verschillende partners (provincie, gemeenten, zorgverzekeraar) besluiten nemen over een gezamenlijke en goed op elkaar afgestemde aanpak. De plannen zullen de aankomende tijd in overleg met alle partijen meer concreet worden uitgewerkt.