Gemeente Amsterdam

Onjuist bericht Het Parool
3 april 2003 - Remco Asselbergs

Vandaag (donderdag 3 april) is in Het Parool een bericht verschenen over de wijze waarop het gemeentelijk onderzoek over het binnen Nederland brengen van een aantal kunstwerken is gestart. De toenmalige directeur Rudi Fuchs zou, zo meldt Het Parool, door zijn mededirecteur Stevijn van Heusden intern zijn aangegeven, zonder dat hij daarvan door Van Heusden op de hoogte was gesteld. Dit bericht is onjuist.

Vorig jaar kwam bij het Stedelijk Museum het bericht binnen dat er mogelijk iets niet in orde zou zijn met de wijze waarop een aantal kunstwerken binnen Nederland was gebracht. Daarover heeft Van Heusden contact opgenomen met Fuchs. Pas daarna heeft Van Heusden advies ingewonnen bij het Bureau Integriteit. Op advies van het Bureau Integriteit is vervolgens een melding gedaan bij de wethouder Cultuur. In overleg met de wethouder Cultuur heeft de burgemeester het Bureau Integriteit opdracht gegeven tot een beperkt vooronderzoek.

De gemeente Amsterdam voert een actief integriteitsbeleid. Iedere ambtenaar heeft de plicht vermoedens van misstanden te melden bij zijn leidinggevende. In dit geval is conform de regels gehandeld.

Pb-043

© Gemeente Amsterdam