Gemeente Helmond


Risicovolle bedrijven in Helmond in beeld gebracht

3 april 2003

De gemeente Helmond heeft een lijst samengesteld van risicovolle bedrijven, naar aanleiding van het provinciale project om een Risico Informatie Systeem (RIS) op te zetten. Het doel van deze lijst is om beter inzicht te krijgen in de eventuele risicos met betrekking tot externe veiligheid. Daarnaast wordt de lijst gebruikt om tot maatregelen te komen om de risicos te beperken. De lijst draagt ook bij aan de landelijke Model Risico Kaart (MRK) waarmee onder andere de verschillende hulpdiensten hun voordeel mee kunnen doen. Als een bedrijf op de lijst voorkomt, geeft dat niet aan dat dit bedrijf goed of slecht omgaat met de milieuvoorschriften.

De selectiecriteria die zijn gehanteerd, zijn afkomstig van de provincie. Deze criteria geven de drempelwaarden aan voor de hoeveelheden aanwezige gevaarlijke stoffen binnen een bedrijf. Een dergelijk criterium is bijvoorbeeld de aanwezigheid van meer dan 500 liter brandbare gassen. De selectie heeft plaatsgevonden op basis van dossieronderzoek, waarbij de vergunde bedrijfsvoering getoetst is aan de RIS-criteria. In de gevallen waar de in de vergunning vastgelegde situatie onvoldoende duidelijkheid gaf, is nog een beperkt bedrijfsbezoek uitgevoerd. Doel hiervan was de maximaal aanwezige hoeveelheid gevaarlijke stoffen of gassen in het betreffende bedrijf vast te stellen.. Er is geen waardeoordeel aan de selectie verbonden. De inventarisatie is uitgevoerd door de Milieudienst Regio Eindhoven, afdeling Helmond en de Brandweer Helmond.

De lijst met risicovolle berijven is opgesplitst in een objectieve en subjectieve lijst. De objectieve lijst bestaat uit 52 bedrijven die voldoen aan de criteria van een risicovol bedrijf. De subjectieve lijst van 30 bedrijven is tot stand gekomen op basis van de locatie waar de bedrijven gevestigd zijn, zoals een woonwijk. Deze bedrijven voldoen aan de gestelde criteria, maar vanwege de ligging zijn deze bedrijven in eerste instantie toch aangewezen als risicovol. Beide lijsten zijn variabele lijsten. Aangezien in de loop der tijd bedrijfssituaties veranderen, zullen ook deze lijsten voortdurend aangepast worden.

De verzamelde gegevens over de risicovolle bedrijven worden opgenomen in het provinciale Risico Informatie Systeem en de landelijke Model Risico Kaart. Doel van beide systemen is dat een beter beeld ontstaat van de inrichtingen en de risicos die daaraan verbonden zijn. De informatie kan van dienst zijn in geval van calamiteiten en is beschikbaar voor de verschillende hulpverleners zoals de brandweer en politie. Verder wordt de informatie gebruikt voor het voorkomen van nieuwe risicovolle situaties door rekening te houden met de locatiekeuze van een bedrijf en het beperken van bestaande risicos door het nemen van maatregelen. Ook kan het systeem gebruikt worden bij de voorbereiding op rampen en ongevallen (preparatie).

De bedrijven die op de lijst zijn opgenomen, zijn op 2 april geïnformeerd over de achtergronden van de lijst, het RIS en de verdere gevolgen. De provincie Noord-Brabant zal de definitieve lijst met risicovolle bedrijven op termijn bekend maken.

---