Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Hoe verbeter je het sociaal pedagogisch klimaat in de wijk?

NIZW-congres Jeugd in de wijk

26 februari 2003

Op 3 april 2003 organiseert het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW het congres Jeugd in de wijk. Tijdens dit congres staan de methoden Opgroeien en opvoeden (O&O) in de wijk en Communities that Care (CtC) centraal. Deze methoden, die zijn ontwikkeld in opdracht van de ministeries van VWS en Justitie, hebben als doel het sociaal pedagogisch klimaat in wijken te verbeteren. Deelnemers aan het congres krijgen een beeld van wat beide methoden inhouden, wat de resultaten tot nu toe zijn en in welke situaties de methoden inzetbaar zijn. Het congres vindt plaats in Zwolle.

Programma
's Ochtends positioneert Kees Bakker, directeur NIZW Jeugd, de beide methoden binnen de jeugdsector. Vervolgens vertelt de staatssecretaris van VWS, mevrouw Clémence Ross-van Dorp, over de Operatie JONG, een gezamenlijke inspanning van de ministeries van Binnenlandse Zaken, Justitie, OCenW, SZW en VWS om de knelpunten voor een samenhangend jeugdbeleid weg te nemen. Clemens Hosman, hoogleraar aan de universiteiten van Nijmegen en Maastricht, kijkt in zijn lezing naar preventieve aanpakken. Hierna volgt een presentatie van O&O in de wijk en CtC met bijbehorende producten en tot slot een paneldiscussie. Na de lunch is er een optioneel middagprogramma over de beide methoden, waarbij ruimte is voor dialoog, informatie op maat en mogelijkheden voor implementatie.

Doelgroepen
Het congres is bedoeld voor beleidsmakers, instellingen en professionals die zich bezighouden met jeugd en jeugdbeleid, brede scholen en andere lokale samenwerkingsverbanden.

De methoden
Op lokaal niveau zijn er zoveel projecten voor jongeren en hun ouders, dat de aanbieders vaak door de bomen het bos niet meer zien. O&O in de wijk helpt om vast te stellen welke vraagstukken over de jeugd prioriteit hebben en wat de relatie is tussen deze vraagstukken en beleid, uitvoering en beoogde resultaten. Doel is een vraaggericht en samenhangend aanbod te creëren.
CtC is een preventieve methode om probleemgedragingen van jongeren te voorkomen en binnen de perken te houden. De methode richt zich op het verminderen van risicofactoren en het vergroten van beschermende factoren. CtC sluit aan bij de sterke kanten van de wijk en geeft die een nieuwe impuls.

Aanmelding en informatie
Deelname kost EUR 175,-, inclusief congresmap met twee boeken, lunch, koffie en thee. Meer informatie over de aanmelding is te verkrijgen bij het NIZW Cursus- en Congresbureau, telefoon (030) 230 66 01, fax (030) 230 64 90, e-mail congres@nizw.nl.

Laatste update: 26 februari 2003