Humanistisch Verbond

Socrates-conferentie op 3 april 2003
(in samenwerking met de Humanistische Alliantie en de Universiteit voor Humanistiek)

Rechtstaat, Publieke Moraal en Cultureel Zelfbewustzijn: Over het onbehagen in de samenleving en de toekomst van het humanisme.

De ontwikkelingen van het laatste jaar hebben grote onrust veroorzaakt en in brede kring onduidelijkheid geschapen over de kernwaarden van de Nederlandse samenleving. Nu het stof dat de politieke turbulentie heeft doen opwaaien, is neergedaald, wordt het tijd voor reflectie op fundamentele vragen. Welke waarden willen wij overeind houden? Wat is de rol van de rechtstaat daarbij? Kan culturele integratie tot stand komen zonder confrontatie? Welke verantwoordelijkheid hebben wij als wereldburgers? Deze conferentie pleit voor fundamentele bezinning op problemen die gerezen zijn met betrekking tot de rechtstaat, de publieke moraal, de multiculturele samenleving en het humanisme, reflectie die aansluit bij de actualiteit, maar uitstijgt boven de waan van de dag.

Programma

10.30 uur: Zaal open met koffie.

11.00 uur: Opening door de dagvoorzitter, prof. dr. H.A.M. Manschot

11.15 uur: Inleiding door prof. dr. P. L. Meurs over: `Multiculturaliteit: zonder confrontatie geen integratie'

11.50 uur: Inleiding door prof. drs. A.J. van der Staay over: `Culturele evolutie, identiteit en humanisme'

12.25 uur: Zaaldiscussie onder leiding van prof. dr. H.A.M. Manschot

13.00 uur: Lunchpauze

14.00 uur: Heropening van de conferentie door prof. dr. H.A.M. Manschot

14.05 uur: Inleiding door prof. dr. C.J.M. Schuyt over: `De waarden van de rechtstaat'

14.40 uur: Inleiding door M. Monteiro over: `Civil society en internationaal burgerschap'

15.15 uur: Zaaldiscussie onder leiding van prof. dr. H.A.M. Manschot

15.50 uur: Theepauze

16.25 uur: Slotrede door mr. R.H.L.M. van Boxtel over `Waar humanisme voor staat. Een blik vooruit'

17.00 uur: Afsluiting van de conferentie door prof. dr. H.A.M. Manschot

17.05 uur: Receptie

De conferentie vindt plaats in Zaal Ottone, Kromme Nieuwegracht 62 te Utrecht. Reserveren voor deze conferentie kan geschieden door overmaking van EUR 25,- per toegangskaart op giro 450338 t.n.v. Stichting Socrates, Van Asch van Wijckskade 28, 3512 VS Utrecht, onder vermelding van 'Socratesconferentie 3-4-2003' en het gewenste aantal kaarten. Het adres op de overschrijving geldt als verzendadres. De toegangskaarten worden rond 25 maart a.s. verzonden.

Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen bij A. Hielkema, secretaris stichting Socrates, via het e-mailadres: ahi@uvh.nl.

Toelichting

Mr. R.H.L.M. van Boxtel is voormalig minister voor het Grote Steden- en Integratiebeleid. Per 1 maart 2003 vervult hij het algemeen voorzitterschap van het Humanistisch Verbond.

Prof. dr. H.A.M. Manschot is hoogleraar Wijsbegeerte, in het bijzonder ethiek aan de Universiteit voor Humanistiek en voorzitter van het bestuur van de humanistische stichting Socrates.

Prof. dr. P.L. Meurs is lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Zij is tevens bijzonder hoogleraar Managementinstellingen van gezondheidszorg bij de Erasmus Universiteit Rotterdam.

M. Monteiro is directeur van het Humanistisch Instituut Voor OntwikkelingsSamenwerking (HIVOS), gevestigd te Den Haag.

Prof. dr. C.J.M. Schuyt is hoogleraar Sociologie, in het bijzonder de bestudering van actuele maatschappelijke vraagstukken aan Universiteit van Amsterdam. Hij is lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Prof. drs. A.J. van der Staay was directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau en bijzonder hoogleraar Kunst en samenleving in humanistisch perspectief, in het bijzonder de geschiedenis en actuele vormen van cultuurkritiek en cultuurpolitiek vanwege de stichting Socrates bij de

Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is vice-voorzitter van het Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling en won in 2002 de Dr. J.P. Van Praagprijs van het Humanistisch Verbond. De acceptatierede die hij uitsprak bij de prijsuitreiking vormt het uitgangspunt van zijn bijdrage aan deze conferentie.