Ingezonden persbericht


Persbericht
24 maart 2003

Voor duitsland, tegen hitler
Verzet van Duitsers in ballingschap

Bijeenkomst in Verzetsmuseum Amsterdam op 3 april 2003
In samenwerking met het Goethe Institut Amsterdam en DRAFD (Verband Deutscher in der Résistance, in den Streitkräften der Antihitlerkoalition und der Bewegung `Freies Deutschland`) vindt op donderdag 3 april vanaf 15.30 uur in het Verzetsmuseum Amsterdam een openbare bijeenkomst plaats over het verzet van Duitsers in ballingschap. Met medewerking van Frits Behrendt en Otto von der Gablentz.

Nadat Hitler in 1933 aan de macht was gekomen, werden de tegenstanders van het nazi-regime vervolgd. Toen de Tweede Wereldoorlog begon, zaten er meer dan een kwart miljoen Duitsers gevangen en waren er meer dan 100.000 Duitsers uitgeweken naar het buitenland. Duitse ballingen in de hele wereld richtten comité's 'Freies Deutschland' op, allereerst in Mexico waar de schrijvers Anna Seghers en Heinrich Mann actief waren. In de Verenigde Staten was Marlene Dietrich bij het comité `Freies Deutschland` betrokken. In Nederland bestond een 'Holland Gruppe Freies Deutschland', die onder meer pamfletten verspreidde om de Duitse Wehrmacht-soldaten aan te sporen te deserteren.

Twee voormalige verzetsstrijders Ernst Melis en Fred Dellheim spreken op 3 april met Frits Behrendt, betrokken bij Holland Gruppe over hun verzetsstrijd in Frankrijk, respectievelijk Nederland. Otto von der Gablentz, voormalig ambassadeur van Duitsland, leidt het gesprek. Tevens wordt tijdens deze bijeenkomst een overzicht van Duitse en Oostenrijkse verzetsstrijders/-strijdsters in Nederland, samengesteld door Henk de Boer, gepresenteerd. In de gehoorzaal van het Verzetsmuseum is van 3 april tot en met 18 mei een bescheiden, Duitstalige tentoonstelling over dit onderwerp te zien van ruim 20 panelen, die zijn vervaardigd door DRAFD. Prof. Dr. Stefan Doernberg, beheerder en mede-samensteller van de expositie, verzorgt op 3 april een introductie op de tentoonstelling.

De bijeenkomst op 3 april vanaf 15.30 uur is gratis; reserveren is gewenst, telefoon: 020 620 25 35.

Voor Duitsland, tegen Hitler - Verzet van Duitsers in ballingschap (3 april 2003, aanvang 15.30 uur)
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal: Openingstijden museum: Verzetsmuseum Amsterdam di t/m vr 10.00 -17.00 uur Marjolein Marreveld (PR en Publiekscontacten) za t/m ma 12.00 -17.00 uur e-mail: marreveld@verzetsmuseum.org
www.verzetsmuseum.org

Verzetsmuseum Amsterdam
Plantage kerklaan 61
1018 CX Amsterdam
tel: 020 620 25 35
fax: 020 620 29 60
e-mail: info@verzetsmuseum.org
web: www.verzetsmuseum.org