Nuffic

Persbericht: Nationale strategie internationale kenniseconomie 28-03-2003

Submit

Den Haag, 27 maart 2003

Nuffic vraagt nationale strategie voor internationale kenniseconomie

Nederland doet wel het een en ander op de internationale markt van het hoger onderwijs, maar de doelstellingen zijn onduidelijk. Dat schaadt de concurrentiepositie van Nederland als kennisland. Dat concludeert de Nederlandse Organisatie voor Internationale Samenwerking in het Hoger Onderwijs Nuffic op grond van een vergelijking met de manieren, waarop Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk buitenlands talent naar hun hoger onderwijs halen, als student, docent en onderzoeker.
Op de internationale markt van kennis en hoger onderwijs zijn de Verenigde Staten al decennia lang de onbetwiste marktleider. De landen van de EU hebben op een conferentie in Lissabon verklaard die achterstand te willen inlopen door het consequent uitbouwen van de Europese kenniseconomie. Wil ons land binnen de EU niet achterblijven, dan moet het binnen dat proces zijn eigen verantwoordelijkheid nemen. In dat kader stelt de Nuffic: De (Nederlandse) overheid heeft de taak de leiding te nemen in het proces dat snel moet leiden tot de formulering van heldere ambities, die een consistente strategie mogelijk maken.
Anders raakt het Nederlands hoger onderwijs, dat zich nu nog makkelijk kan meten met dat in de andere EU-landen, onverbiddelijk achterop. De ontwikkeling van (wetenschappelijke) kennis gaat zo snel, dat instellingen alleen door het onderhouden van een fijnmazig internationaal netwerk en het aantrekken en uitwisselen van internationaal talent aan de maat kunnen blijven. Lukt dat niet, dan zal ook het bedrijfsleven van innovatie afhankelijk steeds minder in staat zijn producten en diensten te leveren waarvoor de wereld hoge prijzen wil betalen.
Dat geldt in toenemende voor elk land, zodat er nu al sprake is van internationale concurrentie tussen instellingen voor hoger onderwijs in de hele wereld.
Om uit die strijd goed te voorschijn te komen hebben Engeland, Duitsland en Frankrijk zich helder geformuleerde doelen gesteld. Overheid en instellingen werken samen om die te verwezenlijken.

Op donderdag 3 april organiseert de Nuffic met medewerking van het Ministerie van Economische Zaken/ EVD een seminar voor instellingsbestuurders om deze conclusies voor te leggen. Titel: Investeren of Achterblijven, het nationaal belang van internationaal onderwijs.
Op de bijeenkomst maakt prof. Dr. W. Molle, voorzitter van het Nederlands Economisch Instituut (NEI) de resultaten bekend van een in opdracht van de Nuffic verricht onderzoek naar de baten van internationaal onderwijs voor de Nederlandse samenleving en economie.

Nadere inlichtingen: Han van der Horst, Nuffic, 070-4260213, Horst@nuffic.nl

Programma seminarprogramma Investeren of Achterblijven

13.30 14.00 Ontvangst en registratie

14.00 14.05 Welkomstwoord door mr. J.D. van Vliet Hoofd afdeling Internationale Marketing & Communicatie, Nuffic.

14.05 14.10 Opening door de dagvoorzitter drs. D.J. Bruinsma Directeur-generaal Directie Buitenlandse Economische Betrekkingen, Ministerie van Economische Zaken.

14.10 14.25 Introductie en achtergrond van het seminar door drs. P.J.C. van Dijk, Voorzitter Nuffic.

14.25 15.20 De internationale markt van Hoger Onderwijs door Prof. Colin Gilligan, Sheffield University (UK).

15.20 15.45 Pauze

15.45 16.15 Het nationaal belang van Internationaal Onderwijs door Prof. dr. W. Molle, Voorzitter Board of Management, Ecorys/NEI holding b.v.

16.15 - 16.30 Good practices positionering van het bedrijfsleven in het buitenland door drs. A. van Ravestein, directeur EVD.

16.30 16.45 Reacties: Prof. dr. F. Leijnse, Voorzitter HBO-raad, drs. J.G.F. Veldhuis, namens de VSNU en mr. J. Vrolijk, Directeur - generaal Hoger Onderwijs en Wetenschap, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

16.45 17.15 Paneldiscussie

17.15 17.30 Afsluiting door drs. D.J. Bruinsma

17.30 18.00 Borrel

18.00 20.00 Buffet


* Nationale strategie internationale kenniseconomie
* Website en informatiecentrum waardering buitenlandse diploma's
* Nederland prijst zich uit de markt voor buitenlands talent
* Dit jaar wordt de miljoenste Erasmus beurs verleend
* Nationale week Studeren in het buitenland
* BISON Monitor 2001

* South African Technikon wins sustainability award
* OS schoeit hoger onderwijshulp op nieuwe leest
* Bachelor en mastergraden in het Nederlandse hoger onderwijs
* China krijgt Nederlands onderwijsinformatiecentrum
Nieuws
Agenda
Contact
Publicaties
Links
Talenpracticum
Nuffic voorlichting
Bibliotheek & Documentatie
Nuffic afdelingen
Missie
Annual Report
Strategisch beleid 2003-2006
Vacatures

Thema's
Ontwikkelingssamenwerking
Internationalisering
Diplomawaardering en certificering
Marketing Nederlands hoger onderwijs
Nuffic organisatie

How do we keep top scientists in Europe?
(_) more cooperation between European universities (_) more cooperation with industry (_) more freedom to scientists
(_) increasing budgets for science/scientists vote results