Gemeente 's-Hertogenbosch

27-03-2003

Finland, Oostenrijk, Portugal en Nederland samen op de bres voor kansarme jongeren

Europa van noord tot zuid te gast in `s-Hertogenbosch en Tilburg

Vertegenwoordigers van het Finse, Oostenrijkse en Portugese onderwijs bezoeken op 3 en 4 april scholen in 's-Hertogenbosch en Tilburg. Net als hun Nederlandse collega's voeren zij in hun landen projecten uit om kansen voor jongeren in het onderwijs te vergroten met middelen uit het Europese Equalfonds. Ze komen naar 's Hertogenbosch en Tilburg om informatie te delen en ervaringen uit te wisselen.

De uitvoerders van de projecten, met de aansprekende namen Aqua (Oostenrijk), Lukibussi (Finland), Empreender in Escola (Portugal) en Young Professionals (Nederland), hebben samen een partnerschap gevormd met het doel om van elkaar te leren. Dit is een vereiste bij de uitvoering van Europese projecten: het is de bedoeling, dat deelnemers over hun eigen grenzen heen leren kijken, zowel letterlijk als figuurlijk. Het Nederlandse project Young Professionals is in december afgelopen jaar officieel van start gegaan. Scholen en gemeenten in 's-Hertogenbosch en Tilburg werken binnen Young Professionals samen om de kansen van jongeren binnen het onderwijs te vergroten en daarmee schooluitval te voorkomen. In 's-Hertogenbosch zijn met middelen van Young Professionals binnen vier scholen casemanagers aangesteld, begeleiders voor leerlingen die dreigen vast te lopen. De casemanangers proberen een aanpak te vinden, waardoor de leerling weer perspectief ziet en toch een diploma kan halen. Verder biedt Young Professionals de casemanagers, samen met een aantal andere docenten in 's-Hertogenbosch, de mogelijkheid om deel te nemen aan een training om te leren jongeren (opnieuw) te motiveren. In Tilburg werken het ROC Midden-Brabant en het Midden-Brabant College, een school voor vmbo, aan beter lesmateriaal en een betere aanpak en begeleiding voor jongeren die tussen de wal en het schip dreigen te vallen.

Vergroten van kansen
De andere drie landen van het partnerschap werken ook aan het vergroten van kansen binnen het onderwijs, ieder vanuit hun eigen invalshoek. Het Oostenrijkse Aqua staat voor Apprenticeship Quality Model, waarbij men de mogelijkheden voor het vinden van goede stageplekken voor kansarme jongeren probeert te verbeteren. De Finnen experimenteren met Lukibussi, een bus die door het hele land rijdt en aandacht vraagt voor jongeren én ouderen met leerproblemen. Het Portugese project tenslotte is erop gericht leerlingen in het voortgezet onderwijs kennis te laten opdoen over zichzelf en de arbeidsmarkt door een simulatie onderneming op te zetten binnen de school met allerlei aanverwante activiteiten.

Programma
De deelnemers uit de vier landen worden donderdag 3 april vanaf 10.00 uur op het Hervion College in 's-Hertogenbosch verwelkomd door de wethouders Onderwijs van zowel 's-Hertogenbosch en Tilburg, de heer Eigeman en Backx. Vervolgens informeren de deelnemers elkaar over de stand van zaken binnen de projecten in de verschillende landen. Donderdagmiddag en vrijdagochtend (in Leerbedrijf Basisvaardigheden, ROC Midden-Brabant, Wildstraat 1 in Tilburg) gaan ze aan de slag met een aantal thema's, die van belang zijn om kansen voor iedereen binnen het onderwijs te vergroten: verschillen tussen sexen, competenties van leerlingen en docenten en effectieve manieren om resultaten uit te dragen. Om zoveel mogelijk mensen te informeren over de projecten, stand van zaken en de resultaten hebben de partners gezamenlijk een website ingericht onder de naam www.empower-professionals.org. Eind 2004 wordt Young Professionals, het Nederlandse onderdeel, afgesloten met een nationale conferentie.