Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Happietaria in edelsmedenschool verschuift een week

Op 3 april opent Happietaria als tijdelijk restaurant in de Edelsmedenschool, één week later dan gepland. Happietaria blijft ook een week langer, tot 3 mei. De opbrengst van dit restaurant dat gerund wordt door studenten op vrijwillige basis gaat naar een project van TEAR Fund in Kenia voor een basisschool in een sloppenwijk.

Happietaria en stadsdeel De Baarsjes hebben de verblijfperiode in de Edelsmedenschool een week verschoven om op advies van de brandweer de benodigde extra brandveiligheidsmaatregelen te kunnen aanbrengen. De Baarsjes ziet Happietaria als een sympathiek maatschappelijk evenement en is blij met de komst van het tijdelijke restaurant naar de voormalige Edelsmedenschool aan de Postjesweg, dat als tijdelijke broedplaats voor het kunstenaarsinitiatief Het Voor-beeld de deuren open zet voor buurtbewoners en andere bezoekers.

De Happietaria is van zaterdag 5 april tot 3 mei geopend van di t/m za, 17.00 tot 23.00 uur (ook maandag 21 april, op vrijdag 18 april en woensdag 30 april gesloten). Reserveren via 06-50577062 of www.happietaria.nl/amsterdam

---

Jongerencentrum La Rainbow krijgt voetbalkooi

Op de zaterdag 29 maart slaat portefeuillehouder Henk Boes van stadsdeel De Baarsjes de eerste paal van een voetbalkooi bij jongerencentrum La Rainbow. De voetbalkooi moet een eind maken aan de overlast van ballen in de omliggende tuinen, tegen ruiten of op balkons. De kooi is het resultaat van uitgebeid overleg tussen de jongens van La Rainbow, het wijkcentrum, het stadsdeel en omwonenden.

Op 29 maart houdt La Rainbow ook open huis voor omwonenden en andere geïnteresseerden.

Programma:

13.00 uur: portefeuillehouder Henk Boes slaat eerste paal voetbalkooi

13.15 uur: open huis met o.a. optredens meisjesgroep, dj en circusact

17.30 uur: jongens La Rainbow koken voor de bezoekers

19.00 uur: start gewone inloop voor jongeren

U bent van harte welkom bij jongerencentrum La Rainbow, Van Speijkstraat 33.

---

Aanpassing parkeertarieven

Op 1 april 2003 worden de parkeertarieven in een deel van Amsterdam op straat verhoogd. In de Parkeernota 'Parkeren is Manoeuvreren' is in april vorig jaar door de gemeenteraad een schema voor deze tariefsverhoging tot en met het jaar 2005 opgenomen.

De hoogte van de parkeertarieven is gekoppeld aan drie verschillende tariefgebieden. Hoe dichter men bij de binnenstad parkeert, hoe hoger het tarief wordt.

De tarieven per 1 april aanstaande


* Binnenstad en het Museumkwartier (tariefgebied A) verhoging van EUR 0,20 naar EUR 3,00.

* Binnen de ring A10, inclusief de Zuidas (tariefgebied B) verhoging van EUR 0,10 naar EUR 1,80.

* Buiten de ring A10 (tariefgebied C), maar binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam geen wijziging.
* Verder wordt de boete voor fout parkeren (naheffingsaanslag) verlaagd met EUR 2,00 tot EUR 31,00.

* De kosten voor een wielklem worden verhoogd met EUR 3,00 tot EUR 35,00.

Deze tariefsverhoging gaat in op 1 april aanstaande. Op die dag wordt ook gestart met het aanpassen van de parkeermeters. Het ombouwen van deze parkeermeters gaat circa 6 tot 8 weken duren. Meer informatie over parkeertarieven en tijden is te vinden op www.naaramsterdam.nl. Per 1 april aanstaande zijn hier ook de aangepaste tarieven te vinden.

Parkeren in Amsterdam is passen en meten, want de ruimte is schaars. Daarom worden de parkeertarieven steeds aangepast. De opbrengsten van deze gelden komen voor een groot deel ten gunste van de leefbaarheid en bereikbaarheid van de stad door het vergroten van de verkeersveiligheid. Zoals het invoeren van 30 km-zones, de aanpak van de blackspots en de redroutes (gevaarlijke kruisingen en wegen) en het inzetten van een parkeerverwijssysteem dat het auto(zoek)verkeer vermindert.

---

Baarsjes wil bij werf opener werkcultuur

Als de deelraad akkoord gaat, wil stadsdeel De Baarsjes bij de werf van Stadsdeelwerken de werkcultuur openbreken en de bedrijfsvoering verhelderen. Het Dagelijks Bestuur stelt voor om te beginnen met een versterkte leiding op de werf en volgt daarmee het advies op van het gemeentelijke Bureau Integriteit. De eenmalige extra investering in versterkt leiderschap bedraagt 200.000 euro.

De aangetrokken interim-manager zet in gang dat de onderlinge omgangsvormen opener worden, terwijl de rechtstreeks leidinggevenden ervoor zorgen dat hun medewerkers op straat de werkregels naleven. Daartoe krijgen zij extra coaching.

Onkreukbare medewerkers

Het advies van het Bureau Integriteit komt voort uit onderzoeken naar fraudemeldingen (december 2002) en onregelmatigheden in de financiële administratie (februari 2003). Het hoofd van het bedrijfsbureau en een medewerker zijn gestraft omdat zij niet hebben gehandeld zoals het goede ambtenaren betaamt. Vervolgens is het nu zaak om op fundamentele wijze te investeren in onkreukbare medewerkers die hun werk op eerlijke wijze kunnen uitoefenen. Grootste risico is de gesloten en kwetsbare bedrijfscultuur op de werf, zo onderschrijft De Baarsjes de conclusie van het Bureau Integriteit.

Strikte instructies

Twee onderzoekers van het Bureau Integriteit voeren op dit moment gedurende drie maanden met de werfmedewerkers een risicoanalyse uit, die tot nieuwe strikte werkinstructies leidt. Om te beginnen is sinds dit jaar contant geld innen slechts nog bij wijze van uitzondering mogelijk. De dienstvoertuigen worden intussen regelmatig gecontroleerd en alle materiaal en gereedschap staat op een inventarislijst. De bedrijfsafvalcontracten zijn opgeschoond en de bestelprocedure voor goederen en diensten is aangescherpt.

Schone straten

De vraag van bewoners naar schone straten is dermate groot, dat afvalinzameling in De Baarsjes hoge prioriteit is geworden. Nieuw is dat de werfmedewerkers per jaar zes straten een extra grote schoonmaakbeurt geven, de Van Kinsbergenstraat is op 26 maart de eerste. Bovendien krijgt de Postjesbuurt er grotere containers bij. Verder legen sinds een half jaar de vuilnismannen de containers in alle straten drie keer per week, in plaats van twee keer. Bovendien komt de werf vanaf mei het grofvuil in elke straat op twee vaste dagen per week ophalen, in plaats van één keer per week. Foute bevuilers krijgen te maken met een milieupolitie die versterkt is met drie extra mensen. Bewoners die verkeerd geplaatst vuil melden, krijgen een vlotte respons, sinds De Baarsjes gebruik maakt van een nieuw elektronisch meldsysteem.

---

Zaterdag 26 april van 12.00-16.00 uur: Lentekriebels Een voorproefje van de lente met luchtige verrassingen. Het evenement wordt georganiseerd door de Stichting Beheer Mercatorplein e.o. © Stadsdeel De Baarsjes - 28/03/2003