Erasmus Universiteit Rotterdam

3 april 2003

Scan brengt glaucoom sneller aan het licht

De scanning laser polarimeter van het merk GDx levert snelle objectieve data over de dikte van de zenuwvezellaag in het netvlies van glaucoompatiënten. De metingen zijn gebruikers- en patiëntvriendelijk. Voor het opsporen van glaucoom is het apparaat weliswaar nog ontoereikend, maar vormt een veelbelovende en zeer waardevolle aanvulling is bij glaucoomdiagnostiek. Voor de manier van scans interpreteren ontwierp Thomas Colen een speciale cursus, de zogenaamde Rotterdam GDx Course. Deze cursus werd in de loop van de laatste jaren aan honderden oogartsen, assistenten en paramedisch personeel gegeven, tot in de Verenigde Staten toe. Hierdoor kunnen steeds meer artsen van deze techniek gebruik maken. Thomas Colen verdedigt op donderdag 3 april 2003 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam zijn proefschrift 'Klinische studies in Scanning Laser Polarimetrie'.

Met 66.8 miljoen patiënten neemt glaucoom wereldwijd de tweede plaats in van meest voorkomende oorzaken van blindheid. Glaucoom is een progressieve aandoening van de oogzenuw, veroorzaakt door verlies van ganglion cellen in het netvlies. Het is niet precies bekend waarom deze cellen afsterven. Normaal wordt de zenuwvezellaag in het netvlies gevormd door uitlopers van deze ganglion cellen, zogeheten axonen. Doordat de axonen ook afsterven, wordt de zenuwvezellaag dunner bij glaucoompatiënten. Scanning laser polarimetry is een techniek waarbij de dikte van de zenuwvezellaag in het netvlies kan worden gemeten. Een dunne zenuwvezellaag is dus verdacht voor glaucoom. De scanning laser polarimeter die in dit proefschrift werd onderzocht is commercieel verkrijgbaar en heet de GDx.

De GDx scan die van elke patiënt wordt gemaakt wordt door een software algoritme beoordeeld. De belangrijkste bevinding was dat de sensitiviteit en specificiteit voor het opsporen van glaucoom met de GDx op deze manier 86% en 82% bedroeg. Dit is vrij goed voor een enkele glaucoom test, zeker als je bedenkt dat een foto met de GDx binnen een paar minuten gemaakt is. De GDx is verder patiëntvriendelijk, objectief, en levert kwantitatieve digitale data. Ook bijzonder is het dat een groot gedeelte van de patiënten (ongeveer 96%) in aanmerking komt voor een meting. Dit is lang niet met elke test voor glaucoom het geval. Ook ontdekte de promovendus dat wanneer een ervaren arts de scans beoordeelt, de sensitiviteit en specificiteit nog enkele procent punten stijgt.

Een voorwaarde voor deze goede uitslagen was wel dat de GDx scans van goede kwaliteit moesten zijn. Als het oog van de patiënt bewogen had tijdens de meting traden er verstoringen op, waardoor de zenuwvezellaag dikte te hoog uitviel. Voor deze verstoringen introduceerde Colen de term motion artifacts. Motion artifacts kunnen ertoe leiden dat glaucoom patiënten onopgemerkt blijven, of dat gezonde ogen worden overbehandeld.

De GDx blijkt ook gebruikt te kunnen worden voor het meten van amblyope ogen (luie ogen) en ogen die een anterieure ischemische opticus neuropathie hadden doorgemaakt.

De manier van scans interpreteren vormde ook het onderwerp van de door Colen ontworpen The Rotterdam GDx Course. Deze cursus werd in de loop van de laatste jaren aan honderden oogartsen, assistenten en paramedisch personeel gegeven. Een uitnodiging om op de American Academy of Ophthalmology les te geven aan Amerikaans oogartsen die de GDx gebruiken illustreert wellicht de impact van deze cursus. Een groot deel van de Nederlandse oogartsen heeft deze cursus inmiddels ook gevolgd. Hierdoor kunnen steeds meer artsen van deze techniek gebruik maken. De cursus is onlangs ook als CD-ROM uitgebracht.

Promotor prof.dr. G. van Rij, Oogheelkunde

Noot voor de pers
Promotie 3 april 2003, 16.00 uur
Plaats: Woudestein, Senaatszaal
Info: afdeling Communicatie, tel. (010) 408 1216/1777 e-mail persberichten@daz.eur.nl

pixel.gif] r1pixg.gif]