Gemeente Den Haag

2003-04-01: Demonstratie Boomverzorging Groenbedrij
---

Op donderdag 3 april 2003 organiseert het Groenbedijf Den Haag een demonstratiedag boomverzorging in het Park Ockenburgh (oprijlaan) van 10.00 tot 15.00 uur. Met deze demonstratiedag wil het Groenbedrijf Den Haag zich presenteren als een aantrekkelijke potentiële werkgever voor belangstellenden en scholieren van het Wellant College. Dit door de leerlingen de mogelijkheid te bieden voor een stage, vakantiewerk of een vaste aanstelling. Een andere reden is om de deelnemers een idee te geven van een deelaspect van de werkzaamheden die het Groenbedrijf Den Haag verricht.

Programma met kampioenen motorkettingzagen, boomklimmen en houtzaagkunst
De boomverzorgingsdag is vooral een kijk-en-doe-dag. De manager van het Groenbedrijf, Hans Groenendijk, opent om 10.00 uur de dag. Dan volgt een presentatie over het Groenbedrijf. Daarna zijn er diverse demonstraties, zoals een demonstratie boomklimmen door zowel de Europees als de Nederlands kampioen boomklimmen. Houtzaagkunstenaar Peter Verlaan zal twee kunstwerken maken, nl. twee ooievaars, die geschonken worden aan het Groenbedrijf en aan het stadsdeelkantoor Loosduinen. Tot slot zal de Nederlands kampioen motorkettingzagen, Hugo Bijsterveld, een demonstratie geven van zo snel mogelijk een boomstam in verticale positie in schijven te zagen.

Hoogwerkers en trekzagen
Het actieve gedeelte voor belangstellenden en leerlingen bestaat uit een trekzaagwedstrijd, waarbij de deelnemers binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk schijven moeten zagen met een trekzaag. Degenen die de meeste schijven hebben gezaagd, krijgen een prijs. Om een idee te krijgen van het werk kunnen de deelnemers zelf ook in bomen klimmen en afdalen met behulp van klimgordels.
Er is een hoogwerker aanwezig om de klim- en afdaalevenementen te begeleiden, ook om een indruk te krijgen op welke hoogten gewerkt kan worden. Dit alles onder de deskundige begeleiding van de twee kampioenen boomklimmen en de boomverzorgers van het Groenbedrijf. De veiligheid van de deelnemers wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Geavanceerde apparatuur
Een medewerker van de afdeling Onderzoek van de Stadskwekerij laat zien hoe de kwaliteit van bomen wordt gecontroleerd in de breedste zin van het woord. Met moderne en geavanceerde apparatuur worden bomen gecontroleerd op hun algehele conditie, vitaliteit en standvastigheid.

Aan het einde van de dag kunnen de deelnemers een enquêteformulier invullen. Doel is om te kijken wie eventueel geïnteresseerd is in een baan, stageplek of vakantiewerk bij het Groenbedrijf. Bij inlevering van een ingevuld formulier ontvangt de deelnemer een attentie.