Katholieke Universiteit Nijmegen

Het fatsoen voorbij. Politiek en moraal in het maatschappelijk debat over waarden en normen

Datum 3-4-2003

Tijd van 10:30 tot 17:00 uur
Organisatie Soeterbeeck Programma en CEKUN van de KU Nijmegen samen met het Centrum voor Wetenschap en Levensbeschouwing van de Universiteit van Tilburg
Plaats Studiecentrum Soeterbeeck, Ravenstein
Soort Evenement debat
Beschrijving Het waarden-en-normendebat heeft in Nederland nogal wat stof doen opwaaien. Voor sommigen gaat het om de noodzakelijke terugkeer naar de substantiële banden die een samenleving tot een gemeenschap maken. Anderen signaleren juist een gevaarlijke wending naar een homogene cultuur, die de beginselen van de liberale democratie dreigt aan te tasten en de vrijheid van het individu aan het wankelen probeert te brengen.

Terwijl het politieke initiatief rondom waarden en normen aanvankelijk vooral op fatsoen en autoriteit was gericht, komen nu ook andere motieven aan de oppervlakte. Het beroep op de inzet van waarden en normen dat de overheid doet, lijkt verband te houden met de crisis van de politiek. De stuurkracht van de politiek raakt immers aan haar grenzen. De betrouwbaarheid van de overheid is in discussie omdat zij vaak niet in staat blijkt te handelen volgens de door haar gepropageerde waarden en normen.

Waar het gaat om de waarden-en-normendiscussie, blijken er intussen meer fundamentele vragen op te komen. Is de publieke ruimte niet een ´lege ruimte´ geworden, waarvoor zich steeds minder burgers verantwoordelijk voelen? Bestaan er naast de rechten van burgers ook burgerplichten? Is ´solidariteit´ een afgeschreven begrip? Of is de Nederlandse samenleving in zeker opzicht zelfs ´moreler´ geworden? Zijn ´normen en waarden´ politiek hanteerbare begrippen? Zijn discussies hierover vruchtbaar of leiden zij tot fanatisme? Heeft de politieke overheid een morele taak? Kan en mag zij morele processen aansturen?
Contactpersoon Jacob Bouwman, hoofd Communicatie Soeterbeeck Programma Email j.bouwman@soeterbeeck.kun.nl
Telefoon 024-361 5555


* Meer informatie