Gemeente Haarlem


2 april 2003
Jesseke van Buuren/afdeling Klantenservice en Communicatie
58/2003
Gemeente Haarlem, sector Publieksdienst

Persbericht







Datum
Informatie bij
Telefoon
Nummer
Veiligheidsproject Onze Buurt aan Zet:

Burgemeester ontsteekt verlichting Huis van Schagen


Op donderdag 3 april om 20.45 uur zal burgemeester Pop officieel de buitenverlichting van het neogotische Huis van Schagen, de voormalige Mariaschool in de Koningstraat, ontsteken. Dit gebeurt in samenwerking met de Stichting Haarlem Lichtstad en valt onder het Onze Buurt aan Zet project.

Verlichting straten in binnenstad
Onder de noemer "Zo doen we dat in Haarlem" worden er de komende tijd in diverse straten in het centrum van Haarlem extra lampen aan panden bevestigd. Dit gebeurt in samenwerking met ondernemers in de binnenstad. Deze speciale lampen verlichten de voormalig ietwat 'donkere' straten, om het veiligheidsgevoel in die straten te vergroten en overlast zoals wildplassen en vandalisme terug te dringen. Het wordt weer aangenamer op straat. Met het onsteken van de lampen aan het Huis van Schagen in de Koningstraat gaat het verlichtingsproject nu officieel van start. In overleg met de ondernemers zullen meer panden in de binnenstad volgen.

Het Huis van Schagen
Het Huis van Schagen is een neogotische kapel uit 1882. De kapel strekt zich uit over twee verdiepingen met een houten spitsboogvormig gewelf. De gemeente heeft in 2002 extra subsidie beschikbaar gesteld voor het restaureren van uniek schilderwerk van dit gebouw, dat ontdekt werd tijdens de restauratie. De wanden en het gewelf zijn namelijk voorzien van interessante en zeldzame schilderingen, die voor een deel uit schijnarchitectuur bestaan zoals zuiltjes, blokmotieven en spitsbogen, maar ook bestaan de schilderingen uit gestileerde bloemmotieven en tekstbanden.

Het betreffende schilderwerk is nationaal gezien van cultuurhistorische waarde, aangezien de meeste schilderingen in neogotische kerken uit de 19e eeuw verloren zijn gegaan. Het gaat hier om een belangrijke periode in de kunstgeschiedenis. In de kapel wordt een woning gerealiseerd, waarbinnen de schilderingen ook in de toekomst zichtbaar en onbeschadigd dienen te blijven, zodat dit cultuurhistorisch belangrijk materiaal bewaard blijft.
De restauratie is verricht door Bouwgroep Groot Kennemerland.

Onze Buurt aan Zet
Het project "Onze Buurt aan Zet" is een samenwerkingsproject van bewoners en bedrijven uit de binnenstad, de gemeente Haarlem en Politie Kennemerland. Met dit project wordt beoogd de veiligheid en leefbaarheid van de binnenstad te vergroten; dit gebeurt door verschillende deelprojecten onder de slogan "Zo doen we dat in Haarlem." Zo zijn er extra afvalbakken in de binnenstad geplaatst, heeft een team van ex-verslaafden de straten in het centrum schoongeveegd en is er een jongerenontmoetingsplaats in de binnenstad gerealiseerd.





Gemeente Haarlem