Gemeente Dordrecht


---

SIMON VAN GIJN landelijk in de schijnwerpers

Dordrecht, 3 april 2003

Zaterdag 12 en zondag 13 april is het Nationaal Museumweekend. Het landelijk thema, 'De kunst van het verzamelen', biedt mooie aanknopingspunten voor Dordrecht, oudste stad van Holland. De toegang tot SIMON VAN GIJN - museum aan huis en het Dordrechts Museum is gratis en de musea organiseren speciale publieksactiviteiten. Van 11.00 tot 17.00 uur is iedereen van harte welkom om de Dordtse kunstverzamelingen te bezichtigen. Het huis van verzamelaar Simon van Gijn staat nationaal in de schijnwerpers. Als warming-up voor het Museumweekend wordt op zaterdag 5 april het tv programma 'Museumgasten' uitgezonden (Ned. 1, 17.40 uur) waarin twee bekende Nederlanders SIMON VAN GIJN - museum aan huis bezoeken.

De verzamelaar Simon van Gijn
Simon van Gijn (1836-1922), bankier, advocaat en koopman, bracht in het grachtenpand aan de Nieuwe Haven in Dordrecht een enorme verzameling bijeen van prenten, meubels, glas, zilver, scheepsmodellen, speelgoed en kleding. Zijn huis, zo bepaalde hij, moest na zijn dood een museum worden en onderdak bieden aan de verzamelingen van de Vereniging Oud-Dordrecht. Bezoekers kunnen kennisnemen van de rijke geschiedenis van stad en land en vooral genieten van mooie dingen: een museum aan huis. Over de Dordtse notabel is een tentoonstelling ingericht en een publicatie verschenen. De auteur van de publicatie is Ella Reitsma en de fraaie fotografie (circa 200 kleuren foto's) is verzorgd door Marco de Nood. Tentoonstelling en boek geven een beeld van een echte negentiende-eeuwer. Van Gijn schreef ooit: "Want vergeten we niet, dat het verleden een spiegel is voor het heden, en wie zijn eigen tijd ... wil begrijpen en verstaan, dient geen algeheel vreemdeling te wezen van de toestanden van het verleden, waaruit die van het heden haar oorsprong namen ...".

Programma SIMON VAN GIJN
Op zowel zaterdag als zondag zal Ella Reitsma rondleidingen geven en haar boek signeren. De rondleidingen (1EUR) zijn om 13.30 en 15.30 uur en het boek signeren is van 14.45 tot 15.00 uur en van 16.45 tot 17.00 uur. Het is gewenst om voor de rondleidingen te reserveren (tel. 078 648 21 48). Het fotoboek is alleen tijdens het weekend te koop voor slechts 28,50 i.p.v 33,00 EUR. Natuurlijk kunt u ook de tentoonstelling over Simon van Gijn zien. In veel kamers zijn sporen te vinden van de vroegere bewoners: receptenboekjes in de keuken, een gedekte tafel in de eetkamer, muziekstukken, kranten en spellen in de tuinkamer. Op de tweede verdieping wordt ingegaan op Van Gijns verzamelingen, de historische atlas, scheepsmodellen, zilver, glas en porselein. Voor meer informatie zie www.simonvangijn.nl of het gratis boekje 'Museumhuizen' dat tijdens het museumweekend wordt uitgegeven.

Programma Dordrechts Museum
Zaterdag zijn er om 14.00 en 15.00 uur kinderrondleidingen en na afloop krijgt elke deelnemer een herinnering aan het museum. Zondag geeft de bekende mevrouw Pardon een aantal kinderrondleidingen met als thema 'Verzamelen'. De aanvangstijden zijn 13.00, 14.00 en 15.00 uur. En om 14.00 uur houdt Carel Blotkamp een lezing over de tentoonstelling 'Abstractie rond Dordrecht - het nieuwe beeldend denken uit '60' (www.abstractieronddordrecht.nl). Deelname aan de rondleidingen of aan de lezing kost 1 EUR . Het is aan te raden om voor de rondleidingen en de lezing te reserveren (tel. 078 648 21 48). Ook kunt u de tentoonstelling 'Abstractie rond Dordrecht' of de vernieuwde presentatie 'Van Cuyp tot Cobra' bekijken. Als onderdeel van de presentatie is er nu een zaal met het werk van Ary Scheffer ingericht. Voor meer informatie zie de website van het museum www.dordrechtsmuseum.nl .
Verder is de regentenkamer van het 17de eeuwse Arend Maartenszhofje op beide dagen geopend van 11.00 - 17.00 uur. De regentenkamer is vlakbij het museumcomplex te vinden.