Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persconferentie wederopbouw Soedan

Op donderdag 3 april om 16.00 uur geeft staatssecretaris Agnes Van Ardenne samen met de leiders van de delegaties van de regering van Sudan en de SPLM in de perszaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken een persconferentie over de uitkomsten van de wederopbouwconferentie Soedan, die momenteel in Noordwijk gaande is.

Het doel van de conferentie is het afstemmen en overeenkomen van wederopbouwactiviteiten in Soedan die noodzakelijk zijn in de eerste zes maanden na de ondertekening van een definitief vredesakkoord. Er worden sinds vorig jaar in Nairobi vredesbesprekingen tussen de strijdende partijen in Soedan gevoerd; sinds het najaar is er een wapenstilstand. Nederland is gastheer van de bijeenkomst die in Noordwijk wordt bijgewoond door vertegenwoordigers van de regering en de SPLM in Soedan, vertegenwoordigers van de regeringen van de VS, Noorwegen, diverse EU-landen, Japan, Canada, de Europese Commissie, Arabische Liga, Wereldbank, IMF, Afrikaanse Ontwikkelingsbank, VN.

De Soedan-bijeenkomsten worden a.s. vrijdag afgesloten met een publieke discussiebijeenkomst over de toekomst van Soedan in het Institute of Social Studies (ISS), Kortenaerkade 12 in Den Haag. Het doel van deze bijeenkomst is om ook betrokkenheid van een breed aantal maatschappelijke organisaties en bedrijven bij de vredesopbouw in Soedan te bevorderen. Er nemen zo'n 75 personen deel, onder wie, Tweede Kamerleden, deskundigen, wetenschappers, hulp- en milieuorganisaties, Amnesty International en bedrijfsleven.

Nadere informatie: Directie Voorlichting en Communicatie Buitenlandse Zaken, Yvonne van Hees, tel. 070-3484167 of 06-53180757.

Nadere informatie over de publieke discussiebijeenkomst van vrijdag, georganiseerd door het ISS en de International Dialogues Foundation: Edu Willemse, tel. 06-26072534