Openbaar Ministerie

Breda, 3 april 2003

Verdachte moord Jessica Richel aangehouden

Naar aanleiding van het in juni 2002 opnieuw gestarte onderzoek van de Divisie Recherche in Breda naar de dood van Jessica Richel, is vorige week een 35-jarige verdachte aangehouden. Zijn DNA vertoont een match met het sporenmateriaal op het lichaam van de 18-jarige Jessica Richel uit Etten-Leur. Andere belangrijke aanwijzingen leidden de afgelopen periode tot de verdenking van deze voormalige inwoner van Etten-Leur. Op 2 april 2003 heeft de Raadkamer van de Rechtbank in Breda de gevangenhouding opgelegd.

Het stoffelijk overschot van Jessica Richel werd op 13 juni 1991 op het talud van de Moervaart te Bergen op Zoom aangetroffen. Zij was door een misdrijf om het leven gekomen.
Door een recherchebijstandsteam werd in 1991 een onderzoek ingesteld. In 1992, 1996 en 2000 werd nader onderzoek in de zaak verricht. Hoewel in de loop der tijd een aantal aanhoudingen heeft plaatsgevonden, werd de dader niet gevonden. Ook de stiefvader van Jessica Richel werd in een van deze onderzoeken verdacht. Zijn betrokkenheid werd naar aanleiding van DNA-onderzoek vorig jaar uitgesloten.

Het Landelijk Team Kindermoord (LTK) onderzocht de zaak Jessica Richel op aanknopingspunten die zouden kunnen leiden tot heropening van het onderzoek. Het LTK heeft toen een strategisch advies aangeleverd waarbij voorstellen werden gedaan om een aantal zaken zowel tactisch als technisch te onderwerpen aan (nader) onderzoek. Een nieuwe opgericht cold case team van de unit zware criminaliteit van de Divisie Recherche in Breda verrichtte vanaf juni 2002 onder leiding van een officier van justitie van het arrondissementsparket in Breda het nieuwe onderzoek.

In het belang van het onderzoek worden geen verdere mededelingen gedaan.

Voor meer informatie over DNA-onderzoek kunt u terecht op de website van het forensisch instituut of op www.dnasporen.nl