Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Schoonmaak is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

03-04-2003

Vliegtuigschoonmakers maken zich zorgen over SARS

CNV Schoonmaak vraagt aandacht voor onrust.

Schoonmakers van vliegtuigen maken zich zorgen over de ziekte SARS, die zich letterlijk door de lucht aan het verspreiden is. CNV Schoonmaak heeft al verschillende bezorgde leden aan de telefoon gehad. De bond vraagt bij werkgevers aandacht voor de onrust die bij werknemers is ontstaan.

Alleen al op de luchthaven Schiphol werken vele honderden zogenaamde vliegtuigschoonmakers, die in snel tempo vliegtuigen schoonmaken in de korte tijd dat zij aan de grond staan. Het gaat om een groep gespecialiseerde schoonmakers; het merendeel van hen is in dienst bij Asito, Lavos en KLÜH.
De schoonmakers maken zich zorgen over de gevolgen voor hun gezondheid, als zij vliegtuigen moeten schoonmaken waarin mogelijk SARS-passagiers hebben gezeten. CNV Schoonmaak heeft begrip voor de onrust en heeft bij verschillende instanties nagevraagd welke voorzorgsmaatregelen genomen kunnen worden. De bond heeft hierover een brief naar de leden gestuurd. Het centrum voor ziektepreventie van de Amerikaanse overheid adviseert een aantal maatregelen.

Bijvoorbeeld:

· wegwerphandschoenen dragen bij het schoonmaken van passagiersruimten en toiletten;

· als de handschoenen beschadigd zijn, nieuwe aantrekken;
· na gebruik de handschoenen weggooien;

· na het schoonmaken handen wassen met zeep en water of een handreiniger op basis van alcohol;

· oppervlakken die passagiers regelmatig aanraken (armleuningen, stoeltafeltjes, lichtknopjes, passagierstoiletten, enz.) schoonmaken met een desinfectiemiddel.

CNV Schoonmaak heeft de werkgevers in een brief op het hart gedrukt om aandacht te besteden aan de ontstane onrust. Bijvoorbeeld door de werknemers goed te informeren en door ervoor te zorgen dat zij de juiste voorzorgsmaatregelen (kunnen) nemen.

Nadere inlichtingen:

Jan Kampherbeek, vakgroepbestuurder CNV Schoonmaak 0512 - 583470
Kees de Vos, CNV-persvoorlichter
030 - 6348244