Provincie Overijssel

omhoog

Tweede logboek informateur Ank Bijleveld

WEBLOGBOEK INFORMATIE (2)

Dinsdag 1 april 2003

door informateur Ank Bijleveld-Schouten

Op weg naar een nasi-akkoord ?

1 april 2003

?Gisteren lang en stevig gesproken met de vertegenwoordigers van de drie partijen. We begonnen gistermiddag om vijf uur en pas na tienen kon ik aftikken. Ik ga er maar vanuit dat er veel vergadertijd nodig is om tot een compact en meetbaar bestuursakkoord te komen. De kost gaat voor de baat uit. Over kost gesproken. De lengte van de zit werd gisteren uitermate veraangenaamd door een nasi-maaltijd. Krijgt Overijssel na het bami-akkoord van Bergschenhoek over de WAO straks een eigen nasi-akkoord ? Vragen stellen is vragen beantwoorden. En ik kan u vertellen dat de partijen aardig op weg zijn. Ze groeien naar elkaar toe. De verhoudingen zijn goed waarbij het CDA en PvdA zich als gelijkwaardige partners opstellen. De VVD is wat bescheidener. Ik denk dat er een rele kans is dat de partijen er met elkaar uitkomen.?

Geen kaasschaaf

?De besprekingen van gisteren werden vooral gedomineerd door het sombere financile perspectief. Om maar eens een open deur in te trappen; ook op provinciaal niveau moet de broekriem worden aangetrokken. Ik heb de delegaties voorgehouden om echt te kiezen. En niet volgens goed provinciaal gebruik de kool en de geit te sparen. Alsjeblieft geen kaasschaafgedoe. Op zich is het voor de discussie niet eens zo verkeerd dat er bezuinigd moet worden. De delegaties worden hierdoor gedwongen om zich echt te bezinnen op de provinciale kerntaken. In mijn vorige logboek gaf ik aan dat ik van de partijen verwacht dat ze per beleidsveld aangeven welke taak ze voor de provincie zien weggelegd en welke rol de provincie moet spelen. Ik vraag ze daar goed over door. Neem nu het beleidsterrein veiligheid. De pretenties van de provincie op dit terrein staan in schril contrast met het wettelijke takenpakket. Als burgemeester heb ik voor dit dossier meer dan gemiddelde belangstelling. Ik heb mij wel eens afgevraagd of de provincie op dit terrein niet te veel wil??

Wat wil je nu?

Ook op het terrein de zorg heeft de provincie een beperkte taak. ?Moet je tegen die achtergrond dan wel bemoeien met de kwaliteit van de huisartsenzorg??, zo heb ik de onderhandelaars gisteravond voor gehouden. Let wel: ik stel dit soort vragen niet om flauw te doen maar om volstrekte helderheid te creren over wat Overijssel nu wil in de komende jaren. Je doet iets goed of je doet het niet. En als het om helderheid gaat, valt er in mijn beleving nog een wereld te winnen bij de provincie. Ook is gesproken over de ruimtelijke ordening. Dit vind ik nu echt een kerntaak van de provincie. En ik bespeur, in lijn met de landelijke ontwikkeling, dat CDA en PvdA meer tot elkaar komen. Het CDA heeft wat meer oog voor de stad gekregen, de PvdA voor het platteland. En dat is mooi want op gebied van de ruimtelijke ordening is er veel werk aan de winkel. Denk alleen maar eens aan de reconstructie. Op dit terrein verwacht ik geen grote hindernissen. Maar je weet het nooit. Aanstaande donderdag praten wij verder en dan liggen de eerste teksten op tafel. Dan staan zaken zwart op wit. Het kan best zijn dat partijen dan wat terugtrekkende bewegingen gaan maken.?

?Ik ga er nog steeds vanuit dat er begin april een nieuw bestuursakkoord ligt. Geen dichtgetimmerd verhaal, maar een akkoord op hoofdlijnen. Het dualisme moet een kans krijgen. Zoals vermeld praten wij aanstaande donderdag verder. Vrijdag is er een nieuwe aflevering van het logboek informatie.?

De andere logboeken bekijken? Klik hier voor de index.

Reacties: Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2003 Provincie Overijssel