Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Amsterdam, 2 april 2003

RARA ALS BOEKENWEEKGESCHENK

Het boekenweekgeschenk van volgend jaar gaat over de RaRa. Dat meldt auteur Tomas Ross, pseudoniem van W.P. Hogendoorn, deze week in een vraaggesprek met Actieblad Ravage. De RaRa (Revolutionaire Anti-Racistische Actie) pleegde in de periode 1985-1991 diverse aanslagen waarbij gebruik werd gemaakt van brandmiddelen en explosieven. Justitie slaagde er niet in de daders te achterhalen.

In het nieuwste boek van Tomas Ross, getiteld 'Het kwam goed uit', beweert hij dat de AIVD de moord op Fortuyn heeft laten gebeuren. ,,De AIVD beschikte tijdig over een tape waarop afgeluisterde gesprekken stonden van dierenactivisten die Fortuyn dood wensten. Gevoegd bij de enorme stroom bedreigingen die bij Fortuyn binnen kwamen, kun je concluderen dat de AIVD of heel dom is, of bewust heeft nagelaten iets te ondernemen'', aldus Ross.

Verder deze week in Ravage volop aandacht voor de motieven van de Amerikanen om Irak aan te vallen, bedacht door de 'The Project for a New American Century' (PNAC). In september 2000, nog voor de verkiezing van Bush, schrijft de PNAC het cruciale rapport, samengesteld door Thomas Donnelly, Gary Schmitt en Donald Kagan, 'Rebuilding America's Defenses: Strategies, Forces And Resources For A New Century'. Hierin stellen ze klip en klaar dat een aanval op Saddam maar een alibi is voor Amerikaanse suprematie.
Ze pleitten in dit rapport, geheel in de lijn van de doelstellingen, voor een grootschalige opwaardering van het leger. Voor de transformatie tot een soort van imperiaal superleger was volgens de schatting van het rapport een stijging van 15 tot 20 miljard dollar per jaar nodig. Maar de PNAC wist zeer goed dat dit niet zomaar kon: "Het proces van transformatie, zou wel eens een proces van lange adem kunnen zijn, behalve wanneer er zich een soort catastrofale of katalyserende gebeurtenis voordoet - iets als een nieuwe Pearl Harbor".

Maar ook aandacht voor de eerste taaie klus van het Internationaal Strafhof, dat moet oordelen of regeringsleiders als Blair, Aznar en Balkenende zich inzake Irak schuldig maken aan misdaden tegen de menselijkheid en het plegen van oorlogsmisdaden. Diverse organisaties wereldwijd hebben hen hiervoor aangeklaagd.

Ook belicht Ravage een tweetal mislukte pogingen van de AIVD om vredes- en globaliseringsactivisten te werven als informant.

Deze onderwerpen en meer kunt u digitaal ontvangen. Voor een volledig overzicht, raadpleeg de website.

E-mail: ravage@antenna.nl
Tel: 020 6761773
Website: www.antenna.nl/ravage

EINDE PERSBERICHT
Ravage, actieblad
Van Ostadestraat 233n
1073 TN Amsterdam
telefoon 020-6761773
fax: 020-6730595
Internet: http://www.antenna.nl/ravage