Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Voeding is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

03-04-2003

CNV legt eindbod negatief voor aan leden

Eindbod cao suiker- en chocoladeverwerkende industrie teleurstellend.

CNV Brood en banket legt het eindbod van de werkgevers in de suiker- en chocoladeverwerkende industrie (circa 8.000 werknemers) negatief voor aan de leden. Niet alleen het loonbod vindt de bond onvoldoende, op het gebied van employability, ouderenbeleid, verbetering van arbeidsomstandigheden en scholing vielen geen afspraken te maken.

Na drie ronden onderhandelen hebben de werkgevers een eindbod gedaan met een loonsverhoging van 2 procent op 1 juli van dit jaar. CNV Brood en banket wilde 2,5 procent op 1 maart in een eenjarige cao.

Wantrouwen
Met de werkgevers vielen geen afspraken te maken over verbetering van de arbeidsomstandigheden. Dit is volgens CNV Brood en banket hard nodig, omdat de bedrijfstak nummer 5 staat in de top tien van bedrijfstakken met de hoogste uitstroom naar de WAO. Bovendien vindt de bond het uiterst teleurstellend dat werknemers die bij herintreding een second opinion aanvragen slechts 70 procent van het loon doorbetaald krijgen gedurende vier weken. Cao-onderhandelaar Harm Roeten vindt dit getuigen van wantrouwen ten opzichte van de werknemers.
Ook op het gebied van employability, scholing en ouderenbeleid weigeren de werkgevers te investeren in hun werknemers. Terwijl dit juist in een krimpende sector en een neergaande economie een absolute voorwaarde is om als bedrijfstak overeind te blijven.

Ledenraadpleging
Het eindbod wordt de komende weken negatief voorgelegd aan de leden. De ledenraadplegingen beginnen bij bedrijven waarvan de leiding in de werkgeversdelegatie zit. Het betreft RBV Leaf in Roosendaal, Mars in Veghel, Tonnema in Sneek en Van Melle in Breda en Weert.

tel.: 030 - 6 348 241 of 06 - 22 39 30 12

Nadere inlichtingen:

Harm Roeten (bestuurder CNV Brood en banket)
0512 - 583470
Jan Immerzeel (persvoorlichting)
030 - 6348241